Acasă Social Aparare Demersuri pentru înființarea Centrului de pregătire pentru piloți de aeronave F-16

Demersuri pentru înființarea Centrului de pregătire pentru piloți de aeronave F-16

DISTRIBUIȚI

 169843 – 30082023  – În contextul participării la Reuniunea Informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, desfășurată la Toledo, în Spania, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 29 august, Scrisoarea de intenție privind înființarea Centrului de pregătire F-16 din România.

Pentru pregătirea efectivă a piloților români, Olanda va disloca aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, iar Compania Lockheed Martin va asigura instructorii de zbor și personalul tehnic-ingineresc.

Prin Declarația Comună semnată în cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius, în iulie 2023, România se alătură altor națiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în susținerea pregătirii piloților ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor  F-16.

„Îmi exprim speranța că Centrul de Pregătire F-16  din România își va demonstra importanța strategică, ce își propune să răspundă cerințelor complexe de securitate ale României, aliaților și partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziția României în calitate de lider regional în instruirea piloților F-16, contribuind la coeziunea alianțelor, demonstrarea unității și consolidarea apărării euroatlantice”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Prin crearea Centrului de pregătire F-16, România își consolidează rolul de  furnizor de securitate în cadrul eforturilor colective pentru stabilitate și securitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.