Acasă Social Guvernul vrea să prelungească perioada de cumpărare a vechimii în muncă pentru...

Guvernul vrea să prelungească perioada de cumpărare a vechimii în muncă pentru cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă

DISTRIBUIȚI

 169731–17082023  – Cumpărarea de vechime în muncă ar putea fi prelugită de Guvern, dar nu în orice condiții.

Prin OUG 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, s-a creat cadrul legal pentru cumpărarea de vechime în muncă pentru cel mult 6 luni înainte de pensionare, pentru completarea stagiului în vedere obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Termenul până la care poate fi încheiat un astfel de contract de asigurare este 1 septembrie 2023.

Potrivit unui proiect de act normativ pus în transparență decizională de Ministerul Muncii, persoanele care au lucrat în condiții deosebite de muncă pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă până la data de 31 decembrie 2024. Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024. În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

Pentru perioada de activitate desfășurată în locurile de muncă pentru care au fost emise avize de condiții deosebite de muncă contribuţia de asigurări sociale la sistemul de pensii este de 4%.

Pentru celelalte categorii de asigurați, deocamdată, Guvernul nu a luat o decizie de prelungire a termenului de 31 august până la care se poate încheia un contract cu Casa de Pensii pentru completarea cotizației. Cei care vor să-și asigure pensia în acest fel trebuie să cotizeze cu un sfert din salariul minim în vigoare la dată semnării contractului, adică 9.000 de lei pe an.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi plăti contribuţia de asigurări sociale sunt cele cuprinse între dată împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare, potrivit legii.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.