Acasă Anchete Interne Predoiu: Punct și de la capăt

Predoiu: Punct și de la capăt

Reformă în MAI – teste antidrog pentru toată lumea, militarizarea întregului sistem și cadre adaptate noii ordini sociale

DISTRIBUIȚI

169834 – 29082023  – Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat, într-o declarație de presă susținută luni seara, intenția de a promova o serie de măsuri legislative prin care nu doar Ministerul de Interne să se reformeze, ci și regulile în domeniul ordinii și siguranței publice.

Între altele, Predoiu a vorbit despre introducerea introducerea obligativității testului antidrog la dobândirea sau reînnoirea permisului de conducere și extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reținut pentru consumul de alcool și droguri, precum și de introducerea testului antidrog-alcool în mai multe situații decât cele prevăzute acum în legislație (când în vehicul sunt găsite substanțe care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat normele privind consumul de alcool și droguri la volan, precum și când a comis infracțiuni la regimul substanțelor interzise).

De asemenea, ministrul propune mărirea de la 6 luni la trei ani a termenului pentru restituirea permisului de conducere anulat ca urmare a consumului de alcool și droguri, dar și a termenului de supraveghere (de la un an la 5 ani) de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei în caz de consum de alcool și droguri.

Alte propuneri au în vedere confiscarea mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducători auto a fost confirmat pozitiv cu droguri și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare și a talonului, pe loc, în cazul lipsei RCA.

În ceea ce-i privește pe polițiști, Predoiu a anunțat intenția de a introduce obligativitatea testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în MAI, precum și anual în timpul carierei.

De asemenea, se are în vedere și obligația testului antidrog/alcool pe timpul serviciului, când sunt indicii comportamentale, dar și a testului poligraf în cazul în care polițistul nu trece testul de integritate, cel de fidelitate sau în alte situații strict reglementate.

Dacă polițistul nu se supune testării sau testarea indică un rezultat pozitiv, nu trece testul de integritate sau cel de fidelitate ori este implicat în evenimente grave se au în vedere proceduri privind suspendarea din funcție.

În privința pregătirii antidrog a polițiștilor, ministrul propune cursuri obligatorii, pe perioada școlarizării și a pregătirii continue, cu privire la folosirea aparatelor drugtest și etilotest/etilometru, identificarea semnelor de consum a drogurilor și recunoașterea drogurilor și a altor substanțe psihoactive și elaborarea unui Ghid de constatare a infracțiunilor prevăzute de Legea 143/2001 și Legea 194/2011, care să fie pus la dispoziția polițiștilor rutieri, de ordine publică și jandarmi, polițiștilor de frontieră.

Pentru consolidarea capacității de detectare a drogurilor, Predoiu a vorbit despre creșterea numărului de drugteste cu încă a cel puțin 200 suplimentar celor 244 de aparate drugtest pentru care este asigurată finanțarea din fonduri nerambursabile, creșterea capacității de expertizare a laboratoarelor antidrog ale IGPR și implementarea concepției de poliție canină-antidrog la nivelul M.A.I..

Polițiștii antidrog ar putea primi dreptul de cercetare penală pentru toate infracțiunile importanță redusă în raport de trafic de droguri, consum minor de substanțe, cu excepția celor comise de grupările de crimă organizată, care rămân în sarcina DIICOT.

Referindu-se la eficientizarea aparatului MAI, ministrul a vorbit despre reorganizarea unităților de învățământ (Academia de Poliție, școlile de agenți de poliție ale Poliției Române, Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Române, centrele de pregătire) și aplicarea Statutului cadrelor militare la nivelul tuturor acestor unități de învățământ. ”În concret, vom militariza toate instituțiile de învățământ ale MAI”, a anunțat Predoiu.

Teste antidrog în școli

Pentru prevenirea consumului de droguri în școli, ministrul a anunțat că subiectul va fi abordat în cadrul Planului Național Comun de Acțiune –pentru siguranță școlară în 2023-2024 (o primă ședință – 30 august). Urmărim realizarea unui nou mecanism național de acțiune în perspectiva noului an școlar 2023-2024 cu implicarea ministerelor Educației, Sănătății, Dezvoltării, Muncii, Familiei și a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenței și bullying-ului, iar la nivelul fiecărei unități de învățământ vor fi înființate grupuri de acțiune formate din reprezentanți ai MAI, ai unității de învățământ și ai asociațiilor de părinți și elevi.

De asemenea, se analizează posibilitatea testării antidrog, cu acordul părinților, a elevilor de către personalul medical calificat care deservește unitatea de învățământ în situația în care elevul manifestă vizibil un comportament dezadaptativ caracteristic consumului de droguri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.