Acasă Social Aparare Programul festivităților organizate la Constanța de Ziua Marinei Române

Programul festivităților organizate la Constanța de Ziua Marinei Române

DISTRIBUIȚI

169678– 10082022  – După o absență de patru ani, Forțele Navale Române vor prezenta la Constanța, cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Române, pe scena maritimă din fața Comandamentului Flotei, Exercițiul demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”.

Festivitățile vor începe cu ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. În memoria eroilor marinari, după alocuțiunile oficialităților și serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori.

Zeul Neptun își va face apariția din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, odată cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, NATO și UE. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii, având cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.

Alte secvențe ale Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023” vor fi inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate. La finalul exercițiului demonstrativ, navele și aeronavele militare participante vor defila prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, precum și cu acrobații aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forțelor Navale.

Seara zilei de 15 august se va încheia cu un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc susținut de Formația muzicală a Forțelor Navale, (dirijor colonel Cornel Ignat) susținut pe faleza Cazinoului din Constanța, urmat de retragerea cu torțe pe Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piața Ovidiu.

Finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române va fi marcat de un spectacol de artificii și de drone.

La aniversarea din acest an a Zilei Marinei Române este așteptată și prezență militară străină.

Astfel, în perioada 12-16 august corveta turcească TCG „Kinaliada” (F-514) face o escală în portul Constanța, pentru a participa la „Ziua Marinei Române”, alături de navele militare și civile românești.

De asemenea, un detașament de militari turci va depune o coroană de flori la Cimitirul Internațional Militar din Slobozia în memoria eroilor turci. Corveta TCG „Kinaliada” (F-514) va putea fi vizitată de populația civilă sâmbătă, 12 august, în intervalele orare 10.00 – 12.00 și 14.00-16.00.

La secvențele aeriene din cadrul Exercițiul demonstrativ care va avea loc în data de 15 august vor participa și două aeronave de patrulare din Franța și SUA, iar corveta turcească TCG „Kinaliada” (F-514) va fi prezentă în dispozitivul naval de pe mare, alături de navele militare românești. Pe faleza din fața Comandamentului Flotei, Garda de Onoare, constituită pentru primirea oficialităților, va fi alcătuită din plutoane de militari din Franța, SUA, Turcia, precum și militari de la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” și din Forțele Navale Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.