Acasă Anchete Interne Rețea transnațională de trafic de migranți, destructurată

Rețea transnațională de trafic de migranți, destructurată

DISTRIBUIȚI

 169830 – 29082023  –  Polițiștii DCCO – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura  – fracționale, specializată în traficul de migranți, prin efectuarea a 6 percheziții domiciliare și tragerea la răspundere a 5 persoane.

În aceeași cauză, autoritățile germane au identificat și reținut, până în prezent, 68 de acte materiale, cu 13 persoane bănuite și 549 de migranți traficați.

De asemenea, autoritățile române au identificat și reținut, până în prezent, 25 de acte materiale, cu 14 persoane bănuite și 313 migranți traficați.

În urma unei acțiuni desfășurată la data de 7 iunie a.c., în România, 4 persoane au fost reținute pentru 24 ore, iar față de o persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru sãvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și cumpărare de influență.

La data de 8 iunie 2023, față de cele 4 persoane reținute, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă.

De asemenea, una dintre cele două persoane cu rol de lider coordonator al grupării infracționale a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, în Germania.

La data de 11 august 2023, a fost audiată de către procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. o altă persoană bănuită, față de care Tribunalul București a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Din cercetări, au fost identificate alte persoane, aflate în libertate, atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Poloniei și Turciei, care ar fi acționat în continuare pe linia traficului de migranți, fiind continuate activitățile de cercetare.

Atât cu sprijinul EUROPOL, dar și cu cel al SELEC, autoritățile române au participat la 10 întâlniri operaționale și de coordonare, fiind efectuat în permanență un schimb de informații care a facilitat identificarea, monitorizarea și documentarea persoanelor bănuite.

Polițiștii români și procurorii DIICOT au percheziționat mai multe locuințe din județele Timiș, Arad și Argeș, într-o anchetă privind constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți.

Activitățile au fost desfășurate în baza unui acord comun de anchetă încheiat de autoritățile din Germania, Serbia și România.

În perioada 2022-2023, mai mulți români și turci, sub coordonarea din exteriorul țării a unor cetățeni turci și sirieni, ar fi constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană), pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania.

Astfel, pe teritoriul României, s-ar fi constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria, cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, recrutarea din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și găzduirea temporară în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei  de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania.

Aceste celule infracționale ar fi fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupării fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia.

În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate ar fi racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, în scopul dobândirii unor câștiguri materiale importante, într-un termen scurt, ar fi aderat la grupul infracțional organizat și ar fi dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.

Pe palierul organizatoric, liderii grupului infracțional organizat ar fi introdus ilegal migranți, în România, ar fi recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și ar fi procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații, din Timișoara și Arad, prin închirierea unor spații sau utilizarea unor reședințe ale membrilor grupului, identificarea și utilizarea mijloacelor optime de transport în Germania, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară, atât prin utilizarea unor conducători auto profesioniști și disimularea în mijloacele de transport ale acestora, cât și prin trecerea migranților pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere ale frontierei de stat a României (cunoscută ca fiind zona verde).

Pe parcursul documentării cauzei, pe teritoriul României, au fost identificați peste 300 de migranți traficați.

Pentru fiecare transport migranții plăteau între 4.000 și 10.000 de euro, în funcție de segmentul de traficare (de exemplu, din România pentru Germania ar fi fost percepute sume cuprinse între 4.000 și 5.000 de euro).

Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, bănuiții ar fi utilizat autovehicule pe post de antemergător, șoferii implicați fiind instruiți și coordonați, în permanență, de organizatorii transporturilor, prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor (cheltuieli ocazionate de consumul de combustibil, de achiziționarea vinietelor sau a alimentelor pentru migranți).

De asemenea, membrii grupului infracțional organizat ar fi utilizat autovehicule închiriate sau cumpărate special pentru îndeplinirea scopului infracțional, în numele unor persoane terțe sau prin utilizarea unor documente falsificate, iar de cele mai multe ori, persoanele traficate ar fi fost transportate în condiții de risc, prin supraaglomerarea sau lipsa de ventilație a spațiilor disimulate.

În ceea ce privește găzduirea, persoanele bănuite ar fi identificat locații, utilizate pentru adăpostul temporar al migranților, în momentul imediat al accederii ilegale pe teritoriul României, din Bulgaria sau Serbia.

Locații de tip safe-house (supraaglomerate, fără posibilitatea de respectare a unor reguli elementare de igienă sau de prevenire a răspândirii unor afecțiuni medicale) din Timișoara și Arad au fost închiriate, gestionate și schimbate periodic, în vederea îngreunării descoperirii activității infracționale.

Pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost depistați mai mulți migranți și au fost descoperite și ridicate autoturisme 3 autoturisme, în valoare totală de piață de 100.000 de euro, 6.000 de euro, precum și telefoane mobile și alte mijloace de comunicare utilizate de membrii grupării infracționale.

Concomitent, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziții domiciliare și au fost puse în aplicare două mandate de aducere, bănuiții fiind audiați la sediul poliției din Potsdam.

Totodată, în Serbia, a fost efectuat un control într-o locație de tip safe-house, utilizată de grupul infracțional organizat pentru adăpostirea temporară a migranților.

La activitățile desfășurate pe teritoriul României, au participat polițiști din cadrul Bundespolizeiprasidium Potsdam și o echipă a EUROPOL din cadrul European Migrant Smuggling Centre (EMSC), iar la cele desfășurate pe teritoriul Germaniei a participat o echipă din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Germania și Serbia.

Documentarea activității infracționale a acestei grupări a presupus percheziții informatice și accesarea unor sisteme informatice reprezentate de dispozitivele mobile utilizate atât de migranți, cât și de persoanele bănuite, audierile migranților, expertize criminalistice, schimbul constant de informații cu autoritățile judiciare din Serbia, Germania, Turcia, Polonia, Bulgaria și Austria, atât în cadrul echipei comune de investigații, cât și prin cooperare polițienească judiciară și prin emiterea unor ordine europene de anchetă.

Video: https://youtu.be/T4AbyRyUpPs

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.