Acasă Politic Ministrul Tîlvăr va semna la Toledo scrisoarea de intenție privind constituirea Centrului...

Ministrul Tîlvăr va semna la Toledo scrisoarea de intenție privind constituirea Centrului de instruire F-16 în România

DISTRIBUIȚI

 169831 – 29082023  – Ministrul apărării naționale, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene

Invadarea Ucrainei de către Rusia, efectele sale globale și regionale și situația din Niger sunt cele trei teme de discuție anunțate pentru reuniuneaa informală a miniștrilor apărării din statele membre UE (RIMAP), care are loc la Toledo (Spania).

Găzduită de ministrul interimar al apărării din Spania, Margarita Robles, la Fábrica de Armas de la Toledo, reuniunea va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și va începe cu o sesiune de lucru dedicată contribuției UE la angajamentele de securitate pentru Ucraina. La sesiunea rezervată analizei impactului regional și global al războiului din Ucraina au fost invitați să participe adjunctul Secretarului General al NATO pentru politica de apărare și planificare, Angus Lapsley, Secretarul General Adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, precum și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Activitatea se va încheia cu o sesiune dedicată afacerilor curente, în cadrul căreia vor fi abordate, din perspectivă operațională, elemente de actualitate ale agendei de securitate și apărare a UE.

În marja evenimentului, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, va participa la cea de-a doua reuniune a Comitetului Director al Centrului Satelitar al UE (EU SatCen) în formatul miniștrilor apărării, la sediul SatCen din Torrejon.

În marja RIMAP, ministrul Angel Tîlvăr va semna, alături de omologul din Regatul Țărilor de Jos și de reprezentantul Lockheed Martin, scrisoarea de intenție privind constituirea Centrului de instruire F-16 în România.

De asemenea, ministrul român al apărării va avea o întrevedere cu omologul spaniol, prilej cu care vor fi abordate prioritățile Președinției spaniole la Consiliul UE, misiunile PSAC din Africa, situația de securitate de pe flancul estic al NATO și din regiunea Mării Negre, precum și aspecte privind cooperarea bilaterală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.