Acasă Politic Reuniune de lucru informală a șefilor de stat și de guvern din...

Reuniune de lucru informală a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, la Atena

DISTRIBUIȚI

 169759 –21082023  – Prim-ministrul Guvernului României, Marcel Ciolacu, va participa luni, 21 august, la Atena, la o reuniune de lucru informală a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, organizată de premierul Kyriakos Mitsotakis, anunță Biroul de Presă al Palatului Victoria.

Discuțiile se vor concentra pe dezvoltarea cooperării regionale în sud-estul Europei, dar și pe provocările ridicate de evoluțiile conflictului din Ucraina asupra statelor participante la dialogul de la Atena.

La această reuniune vor mai participa președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și șefi de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest.

Potrivit presei din Grecia, evenimentul se va discuta despre extinderea și viitorul european al regiunii, care coincide cu cea de-a 20-a aniversare a Summit-ului UE-Balcanii de Vest și „Declarația de la Salonic”, după cum a declarat Biroul de presă al premierului Mitsotakis.

Printre participanții vor fi și președintele Serbiei Aleksandar Vucic, cel al Muntenegrului, Jakov Milatovic, prim-ministrul Dimitar Kovacheski al Macedonia de Nord, premierul Albin Kurti al Kosovo și Borjana Kristo, președintele Consiliului de Miniștri al Bosniei și Herțegovina. În plus, sunt așteptați să participe și lideri din țările membre UE din regiune, inclusiv prim-miniștrii Bulgariei, Croației și României. Cu toate acestea, Albania, deși este invitată la nivel de președinte, nu va fi reprezentată la Atena.

 Semnificația cinei informale constă în simbolismul celei de-a 20-a aniversări de la „Declarația de la Salonic” de la Summit-ul UE-Balcanii de Vest (iunie 2003 – n.n.), care  a avut un rol esențial în deschiderea drumului pentru integrarea mai multor țări din regiune în Uniunea Europeană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.