Acasă Politic Summitul Platformei Internaționale Crimeea atenționează asupra pericolului de securitate maritimă în Marea...

Summitul Platformei Internaționale Crimeea atenționează asupra pericolului de securitate maritimă în Marea Neagră

DISTRIBUIȚI

 169806 – 25082023 – Cu ocazia participării la cel de-al treilea Summit al Platformei Internaționale Crimeea, ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu a reamintit importanța continuării eforturilor comunității internaționale pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați pentru crimele comise în Ucraina și împotriva Ucrainei.

Ministrul a reiterat sprijinul României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute internațional, evidențiind susținerea pentru Formula de Pace propusă de președintele Volodymyr Zelensky.

Oficialul român a subliniat varietatea de exemple de încălcări ale drepturilor omului în Crimeea ocupată și în alte teritorii, inclusiv tortura, închisoarea, deportarea copiilor.

Ea a mai remarcat că recentele atacuri asupra porturilor ucrainene, foarte aproape de granița cu România, indică o intenție de escaladare a războiului.

Platforma Internațională Crimeea este un format de consultare și coordonare inițiat de Ucraina în 2021 pentru a mobiliza atenția și implicarea comunității internaționale ca răspuns la ocuparea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă.

În contextul războiului de agresiune declanșat în februarie 2022 de Federația Rusă, Platforma a dobândit noi valențe politice, iar în prezent peste 60 de țări și organizații internaționale participă la activitățile din cadrul Platformei.

Rezoluția din acest an a participanților la Platforma Crimeea subliniază, în primele rânduri, că războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a pus serios în pericol securitatea maritimă în Marea Neagră.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.