Acasă Social Educatie A fost lansat Programul de Educație privind Tehnicile de Resuscitare de în...

A fost lansat Programul de Educație privind Tehnicile de Resuscitare de în unitățile de învățământ preuniversitar din București

DISTRIBUIȚI

170084 – 29092023 – Cu ocazia Zilei mondiale a inimii, 29 septembrie, Ministerul Educației, Asociația Societatea Română de Cardiologie și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București anunță lansarea programului de Educație privind Tehnicile de Resuscitare de Bază (Basic Life Support/BLS) în unitățile de învățământ preuniversitar din București.

Ministerul Educației, reprezentat de Ligia Deca, în calitate de Ministru, a încheiat un protocol de colaborare cu Asociația Societatea Română de Cardiologie, reprezentată de Bogdan Alexandru Popescu, în calitate de Președinte SRC, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, reprezentată de Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, în calitate de Rector, pentru a iniția această serie de cursuri vitale începând cu data de 29 septembrie 2023, cu ocazia Zilei mondiale a inimii.

Obiectivul acestui program este de a forma elevii din învățământul preuniversitar (clasele V-VIII și IX-XII), precum și cadrele didactice din aceste unități de învățământ în tehnici de resuscitare de bază, astfel încât să poată acorda primul ajutor în cazul unui stop cardiac și să popularizeze manevre simple, accesibile oricui, care pot contribui la salvarea unei vieți.

Atunci când vorbim despre educație, avem nevoie să ne raportăm la modul în care școala este, cu adevărat, un mediu de învățare pentru viață. Sper ca aceste cursuri să se extindă și cât mai mulți copii și profesori să fie pregătiți să ofere primul ajutor în caz de nevoie. Apreciez disponibilitatea Societății Române de Cardiologie și a Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București de a se implica în susținerea acestor cursuri. Sper că împreună vom putea face ca ele să ajungă în cât mai multe școli. Aveți tot sprijinul meu!”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca

Învățământul și sănătatea sunt două părți fundamentale ale dezvoltării societății noastre. Prin această inițiativă, Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» își asumă responsabilitatea de a forma o generație conștientă și pregătită să acorde primul ajutor în caz de nevoie. Educația salvează vieți, iar fiecare curs BLS este o șansă pentru o viață mai lungă și sănătoasă pentru toți„, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Constituie o prioritate pentru noi asigurarea unui mediu școlar sigur și sănătos pentru dezvoltarea elevilor noștri și un element esențial în această direcție este educația în domeniul primului ajutor. Programul Basic Life Support (BLS)  marchează un pas semnificativ în asigurarea siguranței și a pregătirii elevilor pentru a face față unor situații de  criză, pregătindu-i să acționeze rapid, eficient și într-un mod responsabil. Susținem această inițiativă și încurajăm implicarea tuturor părților interesate – elevi, cadre didactice, părinți și parteneri comunitari. Împreună, putem transforma acest proiect într-un pilon solid al educației noastre, oferindu-le elevilor cadrul necesar formării competențelor vitale pentru viața de zi cu zi. Suntem recunoscători Societății Române de Cardiologie și Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București pentru inițiativă și pentru implicare„, a subliniat inspectorul școlar general ISMB, Vlad Florentin Drinceanu.

În prima fază a acestui proiect, Inspectoratul Școlar București va juca un rol esențial, prin alocarea unui liceu pentru fiecare sector, în vederea desfășurării programului.

Formatul de desfășurare va consta într-o prezentare teoretică cu o durată de 30-45 de minute, urmată de 45-60 de minute de manevre practice desfășurate pe simulatoarele de resuscitare. Evenimentele vor avea loc în weekenduri, iar programul va fi stabilit împreună cu unitățile școlare implicate, care se vor ocupa și de procesul de înscriere a participanților.

Intervalul orar de desfășurare va fi 10:00-14:00 și va permite acomodarea a maximum două serii pe zi.

La finalul fiecărei serii, participanții vor primi o diplomă de participare la curs, oferită din partea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Această colaborare între Ministerul Educației, Asociația Societatea Română de Cardiologie și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” reprezintă un pas important pentru asigurarea competențelor necesare acordării primului ajutor în situații de urgență, contribuind, astfel, la sănătatea și siguranța comunității noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.