Acasă Externe Aderarea Bulgariei la zona euro amânată din cauza instabilității politice

Aderarea Bulgariei la zona euro amânată din cauza instabilității politice

DISTRIBUIȚI

170034 – 25092023 – Bulgaria modifică data ţintă pentru adoptarea euro, se arată într-un proiect publicate pe site-ul Guvernului, strategy.bg, potrivit Novinite.
Potrivit sursei citate, prin decret al Consiliului de Miniştri, data de 1 ianuarie 2025 este noul termen pentru aderarea Bulgariei la euro.
În februarie, ministrul Finanţelor, Rossitsa Velkova, anunţa că Bulgaria a renunţat la data ţintă – ianuarie 2024 – pentru adoptarea euro.
Bulgaria a ratat data țintă anterioară pentru introducerea monedei euro în țară – 1 ianuarie 2024, după ce guvernul interimar nu a depus în februarie un raport privind îndeplinirea criteriilor de apartenență la zona euro.
Argumentul oficial a fost că modificările legale necesare nu au fost implementate din cauza crizei politice. Deși o mare parte din legislație a fost înaintată Parlamentului, lipsa unui acord între forțele politice a dus la întârzierea acestora și la dizolvarea Adunării Naționale, fără un rezultat final asupra acestor texte.
La finele lui 2022, indicele armonizat al inflaţiei în Bulgaria a urcat la 14,3% în ritm anual, aceasta fiind a opta cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE. Unul dintre criteriile aderării la zona euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de toate statele membre UE în 1993, se referă la stabilitatea preţurilor. Concret, rata medie a inflaţiei (calculată prin indicele armonizat al preţurilor de consum) pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea (respectiv, media aritmetică a ratelor inflaţiei) a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor. În plus, această evoluţie trebuie să se dovedească a fi sustenabilă.
Actualul Parlament din Bulgaria adoptă rapid legile care trebuie finalizate înaintea introducerii euro, iar recent Banca Centrală Europeană (BCE) a evaluat pozitiv noua lege a Băncii Naţionale a Bulgariei, recomandările tehnice urmând să fie discutate cu Ministerul Finanţelor înainte ca textele finale să fie supuse spre adoptare Guvernului şi Parlamentului.
Legea trebuie să intre în vigoare în momentul în care Bulgaria devine membră a zonei euro.
În programul de guvernare pentru perioada iunie 2023 – decembrie 2024, data de 1 ianuarie 2025 este menționată ca dată ţintă pentru aderarea ţării la zona euro.
Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.