Acasă Social Exercițiu în domeniul detecţiei materialelor nucleare şi radioactive

Exercițiu în domeniul detecţiei materialelor nucleare şi radioactive

DISTRIBUIȚI

 169940– 14092023 – În perioada 11-13 septembrie 2023, mai multe instituții cu responsabilități în domeniul combaterii infracționalității transfrontaliere au participat, la Constanța, la un exercițiu al Departamentului Energiei al SUA – Administrația Națională pentru Securitate Nucleară.

În contextul derulării Programului privind Detecția și Descurajarea Contrabandei Nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence – NSDD), destinat detecției la frontieră a materialelor nucleare și radioactive, s-a urmărit verificarea capacităților operaționale din România de prevenire a traficului ilicit cu aceste produse.

Exercițiul a fost organizat de Ambasada SUA la București și au participat ofiţeri specialişti în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul Poliției de Frontieră Române, IGPR, IGSU, Jandarmerie, SRI, Vamă, CNCAN și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN) .

În principal a fost vorba de evaluarea capacității agențiilor participante de a-și coordona operațiunile legate de detecția radiațiilor, inclusiv supravegherea, identificarea operațiunilor din punctele de control, anchetarea și interdicția contrabandei cu materiale radiologice.

În anul 2008, Departamentul de Energie al SUA și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) au semnat un acord pentru depistarea contrabandei cu materiale nucleare și radiologice.

Programul Nuclear Smuggling Detection and Deterrence (NSDD) prevede, în principal, instalarea unor portal-monitoare care detectează radiații gama și neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale și aeriene de la frontiera externă a UE, la granița cu Ucraina, Serbia, Republica Moldova și Marea Neagră, cât şi în cadrul aeroporturilor internaționale. Programul presupune și realizarea unui sistem on-line de avertizare care cuprinde o bază de monitorizare centrală, staţii de alarmă centrale şi staţii de alarmă locale. Tot în cadrul acestui proiect, Poliţia de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din SUA opt autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecţie a materialelor nucleare şi radioactive, care au fost utilizate de în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Implementarea acestui program întărește rolului activ al România îl are în regiune în soluţionarea unor probleme majore precum lupta împotriva terorismului, promovarea parteneriatului strategic cu S.U.A. şi promovarea intereselor de securitate ale statului român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.