Acasă Politic Noile reduceri pentru elevi și studenți la călătoriile cu trenul nu au...

Noile reduceri pentru elevi și studenți la călătoriile cu trenul nu au normel metodologice aprobate

DISTRIBUIȚI

 169887 – 04092023 – Deși, de la 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noilor legi ale Educației, ar fi trebuit să poată fi aplicate și noile măsuri privind reducerile cu 90% a tarifelor pentru elevi și studenți pentru călătoriile pe calea ferată, Autoritatea pentru Reformă Feroviară, citată de Radio România, anunță că doar unul din cei şase operatori feroviari – Regio Călători – aplică această facilitate.

Interregional Călători vinde cu o reducere de doar 50%, conform normelor stabilite prin HG 42/2017, în timp ce CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic nu eliberează pentru studenți tichete de călătorie cu reduceri.

Ministerul Educației a anunțat în data de 1 septembrie, organizarea unei dezbateri publice, în sistem video, pe marginea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi.

Dezbaterea publică este programată pentru marți, 5 septembrie, la orele 14.00.

Potrivit proiectului de HG, tichetele de călătorie gratuite sau cu reducere pentru elevi pot fi emise  în baza prezentării în format fizic, în original, a unuia cardului naţional de elev valabil, a carnetului sau legitimației de elev emis/emisă de unitatea de învățământ, a carnetului sau legitimației de elev vizate la zi și conținând numele și prenumele, CNP-ul și numărul matricol ori a adeverinței emisă de unitatea de învățământ din care rezultă calitatea de elev semnată de conducătorul unității de învățământ și ștampilată.

Tichetele de călătorie pot fi obținute de la automatele de vânzare sau on-line ori prin canale alternative după confirmarea calității de elev.

Calitatea de elev poate confirmată fie on-line prin interogarea bazei de date pe care Ministerului Educației o transmite Autorității pentru Reforma Feroviară și care este pusă la dispoziția operatorilor de transport feroviar, fie la casa de bilete a operatorului de transport prin prezentarea unuia dintre documentele menționate anterior.

De la data începerii anului școlar și până la data de 30 septembrie, inclusiv, elevii pot călători în baza carnetului/legitimației de elev sau a adeverinței vizată pentru anul şcolar anterior

Potrivit Autorității pentru Reformă Feroviară, în prezent elevii din învăţământul obligatoriu, profesional (inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat) beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, iar elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială sau tutelă beneficiază de gratuitate pentru transportul intern feroviar. Studenţii înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.