Acasă Economie Pachetul de măsuri fiscal bugetare, pus în transparență decizională de Ministerul Finanțelor

Pachetul de măsuri fiscal bugetare, pus în transparență decizională de Ministerul Finanțelor

TVA pentru ziare rămâne 5%. Nu toate măsurile intră în vigoare la aceeași dată

DISTRIBUIȚI

 169980 – 19092023 –  Ministerul Finanțelor a lansat în consultare publică Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Nu toate măsurile propuse au aceeași dată de implementare, unele urmând să intre în vigoare în 2028.

De exemplu, pentru întărirea disciplinei fiscale, Guvernul intenționează instituirea unui impozit minim raportat la cifra de afaceri pentru determinarea impozitului pe profit, datorat de contribuabilii al căror impozit pe profit datorat se situează trimestrial/anual sub o valoare minimă, precum și în cazul în care rezultatul fiscal cumulat la sfârșitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscală sau profit impozabil, înainte de recuperarea pierderii fiscale din anii precedenți. De asemenea, se instituie un impozit pe cifra de afaceria băncilor raportat la cifra de afaceri, suplimentar impozitului pe profit. Impozitul minim/suplimentar raportat la cifra de afaceri asigură o impozitare minimă în contul veniturilor bugetare din impozitul pe profit, din partea contribuabililor respectivi, în special pentru cei care înregistrează pierderi în mod repetat.

De asemenea, se propune includerea sumelor în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, precum și echivalentul în lei al acestora, în aceleași limite și condiții, precum și cu aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acestea, acordat angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare.

Se propune menținerea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, livrarea de lemn de foc și energie termică și trecerea de la cota de 5% la cota de 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă), iar pentru celelalte operațiuni să se aplice cota standard de TVA. Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe, este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

Începând cu 1 ianuarie 2024, se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice.

De asemenea, pentru asigurarea predictibilității fiscale, se propune revenirea la regula generală privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizei pentru produsele care fac parte din categoria alcool și băuturi alcoolice de la 1 ianuarie 2025.

După ce va fi aprobat, săptămâna viitoare, Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe acest pachet legislativ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.