Acasă Politic Premierul Marcel Ciolacu a avut un dialog consolidat cu înalții oficiali europeni...

Premierul Marcel Ciolacu a avut un dialog consolidat cu înalții oficiali europeni și a asigurat că România este un partener credibil, responsabil și corect

DISTRIBUIȚI

  169880 – 02092023 – Premierul României a avut întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, si cu președintele Consiliului European, Charles Michel. La întrevederea cu președinta Comisiei Europene a participat și directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force) din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

Șeful Executivului a declarat că toți liderii europeni au reconfirmat, în cadrul întâlnirilor  oficiale, susținerea  aderării României la Spațiul Schengen și au mulțumit românilor pentru efortul de a oferi sprijin, pe mai multe planuri, Ucrainei și Republicii Moldova.

Implementarea reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență  și introducerea capitolului RePower-EU au reprezentat puncte importante pe agenda discuțiilor. De asemenea, s-a discutat despre deficitul bugetar al României în contextul actual geostrategic și al crizei de securitate.

„România va implementa fără excepție reformele din PNRR. Discuțiile vor continua la nivel tehnic, însă am stabilit principiile. Am anunțat că, în calitate de prim-ministru, nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%, pentru că ar duce la creșterea inflației și la reducerea ratei de creștere economică. Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate. Avem în vedere  reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar și ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Pentru reducerea deficitului bugetar, prim-ministrul a anunțat că pachetul legislativ asupra căruia Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament va fi structurat pe trei paliere: reforma administrativă, combaterea evaziunii fiscale și ajustările fiscale. Săptămâna viitoare, o echipă tehnică a Guvernului României  va merge la Bruxelles pentru continuarea dialogului.

„Comisia Europeană a înțeles contextul, respectiv efectele directe și indirecte ale războiului  din Ucraina, și efortul României de a oferi sprijin atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar”, a menționat  prim-ministrul.

Șeful executivului a adăugat că a remarcat o viziune comună cu liderii europeni, context în care au fost abordate aspecte care țin, unele, de Comisie, altele de Consiliu, respectiv de Parlamentul European, în funcție de reprezentarea instituțională.

Pe lângă întrevederile cu președinta Comisiei Europene, cu președinta Parlamentului European si cu președintele Consiliului European, în seara zilei de 31 august premierul s-a întâlnit, la Bruxelles, cu ambasadorul SUA în Belgia, Michael Adler, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Mark Gitenstein, și ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith. „Contăm pe partenerii noștri americani în abordarea provocărilor noastre și în demonstrarea rolului cheie pe care România îl joacă” a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu, după întrevederea cu ambasadorii americani.

De asemenea, prim-ministrul i-a vizitat, în această dimineață, pe cei doi pompieri răniți în exploziile de la Crevedia și aflați pentru tratament la Spitalului militar Regina Astrid din Bruxelles.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.