Acasă Politic Preocupări pentru situația umanitară și de Securitate din regiunea Sahel

Preocupări pentru situația umanitară și de Securitate din regiunea Sahel

DISTRIBUIȚI

 169870 – 01092023 –  În cadrul discuțiilor pe tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, care au avut loc cu ocazia reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reiterat continuarea sprijinului multidimensional acordat de România pentru Ucraina. Referitor la sprijinul militar al UE, a subliniat importanța atingerii unui acord politic rapid în privința celei de-a opta tranșe din cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility). De asemenea, ministrul de externe a exprimat sprijin pentru consolidarea Misiunii UE de Asistență Militară pentru Ucraina (EUMAM).

Referitor la angajamentele UE de securitate pe termen lung, oficialul român a evidențiat necesitatea flexibilității și predictibilității asistenței UE pentru Ucraina și a salutat direcțiile viitoare de acțiune și sprijinul pentru crearea unui fond special dedicat Ucrainei, prin suplimentarea alocărilor pentru Instrumentul European pentru Pace, discuțiile urmând a fi continuate pentru clarificarea aspectelor tehnice și de implementare. În contextul discuțiilor pe acest subiect, ministrul român a reamintit atacurile Rusiei din cursul verii în imediata vecinătate a frontierei României, la porturile ucrainene Reni și Ismail de la Marea Neagră, și a accentuat nevoia unei abordări integrate la Marea Neagră care să includă și asiguarea rezilienței Republicii Moldova, stat grav afectat de consecințele războiului.

În pregătirea săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din septembrie, miniștrii europeni și-au coordonat eforturile privind demersurile diplomatice la nivelul global. Ministrul român a exprimat susținerea deplină pentru Formula de Pace propusă de Președintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski și a subliniat importanța construirii argumentelor în dialogul cu statele terțe în baza Cartei ONU și a dreptului internațional.

În cadrul schimbului de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor de externe, Luminița Odobescu s-a referit la recentele contacte la nivel înalt dintre prim-miniștrii României și Ucrainei și a prezentat partenerilor europeni măsurile cele mai recente ale sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina, cu accent pe eforturile țării noastre de dezvoltare a capacităților și coridoarelor existente pentru a dubla volumul tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane de tonă/lună în prezent, la 4 milioane de tone/lună. Ministrul român a informat că, până în prezent, au fost exportate cu sprijinul țării noastre peste 22,5 milioane de tone de cereale și bunuri ucrainene.

Agenda reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din UE (tip Gymnich), care a avut loc la Toledo în zilele de 30 și 31 august, a inclus și discuții privind și evoluțiile din Niger, în urma loviturii de stat din 26 iulie 2023 și a preluării prin forță a puterii de către junta militară condusă de generalul Abdourahmane Tchiani, cu accent pe implicațiile acestora asupra securității regionale în Sahel.

S-a făcut apel la revenirea la ordinea constituțională și a sustinut eforturile ECOWAS în gestionarea crizei și pentru coordonarea cu partenerii like-minded. România a exprimat preocuparea pentru situația umanitară și de securitate, reiterând menținerea angajamentului pentru asigurarea securității în regiunea Sahel și a participării țării noastre la Misiunea de Consolidare a Capacităților UE Sahel Niger (EUCAP Sahel Niger) și Misiunea UE de Parteneriat Militar Niger (EUMPM Niger), care deocamdată și-au suspendat activitatea și și-au limitat prezența, pe fondul evoluțiilor din teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.