Acasă Opinii/Analize Românii, destul de derutați

Românii, destul de derutați

DISTRIBUIȚI

170062– 27092023 – Conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, mai mult de două treimi dintre români consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită, peste 40% cred că economia va avea o evoluție negativă, iar un procent similar declară că situația economică a familiei lor este mai proastă decât în urmă cu un an.

Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie 2023, prin metoda CATI (interviuri telefonice), de la 1.550 de persoane, eșantion reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49  %, la un grad de încredere de 95%.

Remus Ștefureac, director INSCOP Research, constată că ”După o succesiune aproape nesfârșită de crize diverse, populația României are o evaluare realist-pesimistă asupra direcției în care se îndreaptă țara, respectiv asupra evoluției economiei și a stării financiare personale. Două treimi dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită, iar o cincime indică o direcție bună. În ceea ce privește evoluția economiei puțin peste 40% anticipează o evoluție negativă în timp ce aproape 50% cred că economia fie va stagna, fie va avea o evoluție pozitivă. Cea mai interesantă fotografie este însă comparația cu situația din urmă cu 10 ani (2013) când INSCOP Research a adresat o întrebare similară în cadrul Barometrului Adevărul despre România și care arată o evaluare aproape identică a evoluției economiei. Evaluarea stării financiare a familiei comparativ cu cea din urmă cu un an este, evident, mai degrabă negativă. Estimarea situației financiare personale viitoare este însă una mai echilibrată, majoritatea declarând că va fi similară celei din prezent. Cele mai mari surse de îngrijorare sunt starea de sănătate proprie și a familiei, creșterea prețurilor și corupția”.

Direcția țării: 69.5% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 21.1% cred că se îndreaptă într-o direcție bună, iar 9.5% nu știu sau nu răspund.

Din analiza socio-demografică, reiese că în ceea ce privește direcția țării tinerii sub 30 de ani, bucureștenii sau locuitorii din marile orașe sunt în medie mai optimiști decât restul populației. Persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, gulerele albastre sau gri, cei cu venituri reduse, locuitorii din rural, sunt în medie mai pesimiști decât restul populației în ceea ce privește direcția țării.

15.6% dintre cei chestionați sunt de părere că în următoarea perioadă economia României va avea o evoluție pozitivă. Comparativ, în 2013, 19% din populație credea că economia va avea o evoluție pozitivă. 43.6% consideră că evoluția va fi negativă. Comparativ, în 2013, 41% din populație credea că economia va avea o evoluție negativă. 32.5% că va stagna, comparativ cu 31% care împărtășea această părere în 2013. Nu știu sau nu răspund 8.3% din total eșantion.

Cred că economia va avea o evoluție negativă mai ale: persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu studii superioare, angajații la privat. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mare, cei care nu utilizează rețelele sociale sunt de părere că într-o proporție mai mare decât restul populației că în următoarea perioadă economia României va avea o evoluție negativă.

În ceea ce privește evoluția situației financiare a familiei, 16.7% dintre români apreciază că, față de acum 1 an, situația financiară a familiei lor este în prezent mai bună, 40.4% consideră că este la fel, iar 41.4% crec că situația financiară a familiei este mai mai proastă comparativ cu cea de anul trecut.  Ponderea non-răspunsurilor este de 1.5%.

Comparativ cu un an în urmă, declară că situația financiară a familiei lor este în prezent mai bună mai ales tinerii sub 30 de ani și locuitorii din București. Persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din urban mare și regiunea Nord Vest apreciază într-o proporție mai mare decât restul populației situația financiară a familiei lor este în prezent la fel față de acum 1 an. Declară că, față de acum 1 an, situația financiară a familiei lor este în prezent mai proastă în special persoanele peste 45 de ani, cu educație primară, inactivi pasivi, locuitorii din rural sau urbanul mic, cei cu un venit redus.

22.7% dintre participanții la sondaj cred că situația financiară a familiei lor în următoarele 12 luni va fi mai bună decât în prezent, 42.3% că va fi la fel, iar 29.1% că va fi mai proastă. Nu știu sau nu răspund 6% din total eșantion.

Bărbații, tinerii sub 30 de ani, cei cu un nivel de educație mai redus, cei inactivi potențial activi, cei cu un venit mai ridicat cred într-o proporție mai mare decât media că situația financiară a familiei lor în următoarele 12 luni va fi mai bună. Sunt de părere că situația financiară a familiei lor în următoarele 12 luni va fi la fel mai ales persoanele cu vârsta  sub 44, cu educație superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat. Persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, cu educație primară sau medie, cei cu un venit mai redus sunt cei mai pesimiști cu privire la situația financiară a familiei lor în următoarele 12 luni.

Starea sănătate proprie și a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare a românilor, 26.9% dintre respondenți indicând această problemă drept cea mai importantă, urmată de creșterea prețurilor (problemă menționată de 19.7% din total eșantion) și corupție (19.5%). Topul este completat de starea sistemului de educație (12.6% dintre cei chestionați indicând această problemă drept cea mai importantă), războiul din Ucraina (9.7%), lipsa locurilor de muncă (7.4%). Starea infrastructurii este menționată drept principală sursă de îngrijorare de 1.8%  dintre cei intervievați. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2.4% dintre respondenți.

Starea de sănătate proprie și a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare mai ales pentru femei, persoanele peste 60 de ani și cei cu un venit mai scăzut. Tinerii sub 30 de ani și gulerele gri tind să fie mai îngrijorați decât restul populației de creșterea prețurilor. Corupția reprezintă principala sursă de îngrijorare mai ales pentru: bărbați, cei cu educație superioară, gulere albe, locuitorii din București. Tind să indice starea sistemului de educație mai ales persoanele cu educație superioară, cu vârsta sub 45 de ani, gulere albe, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat. Războiul din Ucraina reprezintă cea mai importantă problemă mai ales pentru persoanele mai în vârstă, cei inactivi pasivi, locuitorii din regiunea Sud Est, cei care nu utilizează rețelele sociale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.