Acasă Social Săptămâna Europeană a Mobilității pune accentul pe economisirea energiei

Săptămâna Europeană a Mobilității pune accentul pe economisirea energiei

DISTRIBUIȚI

169949– 15092023 – TPBI invită publicul la Săptămâna Europeană a Mobilității în Parcul Regele Mihai I și în Parcul Mogoșoaia: trasee speciale, expoziție de vehicule electrice, spectacol de teatru și ateliere pentru copii

În cadrul Săptămânii Europeane a Mobilității (16-22 septembrie), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) și partenerii săi – Primăria Municipiului București, Consiliul Județean Ilfov, Green Revolution – I’Velo, Lime și cei patru operatori de transport – invită publicul la acțiunile organizate în Parcul Regele Mihai I și în Parcul Mogoșoaia. Cei mari și cei mici vor putea admira noile vehicule nepoluante de transport în comun care vor circula pe străzile Capitalei începând cu anul 2024. Se vor putea plimba gratuit cu bicicleta și trotineta, vor asista la un spectacol de teatru sau vor putea adopta un cățel. Nu în ultimul rând, vor putea (re)descoperi atracțiile Capitalei și ale Județului Ilfov, călătorind cu autobuzele de pe patru linii speciale care vor face legătura între Parcul Charles de Gaulle și principalele puncte de interes din regiune (Palatul Mogoșoaia, Muzeul Atelier din Piscu, Mănăstirea Cernica, Mănăstirea Pasărea, Mănăstirea Vlad Țepeș etc).

În premieră, la Expoziția Green Expo din Parcul Regele Mihai I vor fi prezentate un troleibuz cu autonomie Solaris și unul dintre autobuzele electrice BMC, vehicule ce vor circula pe străzile Capitalei din 2024. Vor fi expuse trotinete, biciclete, standuri expoziționale, dar și vehicule ale Brigăzii Rutiere de Poliție și ale Jandameriei, iar pe un ecran vor fi difuzate informații pentru promovarea transportului public. Nu în ultimul rând, participanții vor putea admira câteva exemplare din efectivele de câini și cai din dotarea Jandarmeriei.

O altă acțiune va încuraja folosirea bicicletei ca mijloc de deplasare ecologic. Participanții vor putea închiria – gratuit – o bicicletă din zona Green Expo, vor parcurge un traseu închis recomandat și vor reveni la Green Expo, unde vor primi o recompensă, constând în obiecte promoționale. Traseul recomandat bicicliștilor este unul care are piste special dedicate acestui tip de transport, pe ruta: Punct de plecare: Parcul Regele Mihai I (Charles de Gaulle) – Bd. Aviatorilor (statuia Eroii Aerului) – Bd. Kiseleff (Bustul Regelui Mihai I) – Piața Arcul de Triumf (Arcul de Triumf) – Bd. Mareșal Constantin Prezan – Parcul Regele Mihai I (Piața Charles de Gaulle) – Punct de sosire.

TPBI va reînființa liniile de autobuz 700, 701, 702 și 703, care vor funcționa între orele 10.00-18.00 și vor face legătura între Parcul Regele Mihai I și  principalele atracții turistice din Municipiul București și Județul Ilfov.

Autobuzele vor circula pe următoarele trasee:

Linia 700: Parcul Regele Mihai I – Parcul Drumul Taberei – Parcul Izvor – Parcul Tineretului – Parcul Alexandru Ioan Cuza – Parcul Tei – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Piața Drumul Taberei, Pod Izvor, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Șoseaua Câmpia Libertății, Bd. Lacul Tei, Parcul Regele Mihai I;

Linia 701: Parcul Regele Mihai I – Parcul Mogoșoaia – Palatul Brâncovenesc – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Parcul Mogoșoaia, Palatul Brâncovenesc, Parcul Mogoșoaia, Parcul Regele Mihai I;

Linia 702: Parcul Regele Mihai I – Therme București – Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți – Biserica Gruiu – Mănăstirea Vlad Țepeș – Muzeul Atelier Școala de la Piscu – Mănăstirea Vlad Țepeș – Biserica Gruiu – Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Therme București, Primăria Balotești (ambele sensuri), Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți (ambele sensuri), Snagov Centru (ambele sensuri), Biserica Gruiu (ambele sensuri), Mănăstirea Vlad Țepeș (ambele sensuri), Fermei (ambele sensuri), Piscu Muzeu Atelier (ambele sensuri), Parcul Regele Mihai I;

Linia 703: Parcul Regele Mihai I – Mănăstirea Pasărea – Mănăstirea Cernica – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Gheață, Moara Domnească Centru, Găneasa, Mănăstirea Pasărea, Ștrandului (ambele sensuri), Mănăstirea Cernica, Bucur Obor, Parcul Regele Mihai I.

În parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, TPBI va organiza sâmbătă, în Parcul Mogoșoaia, evenimentul Green for Kids. În cadrul acestei acțiuni, o trupă de teatru stradal va prezenta piesa captivantă și interactivă pentru copii „Verde de poveste”, care are ca temă principală importanța economisirii energiei și alegerea modalităților de transport sustenabile.

Tot în Parcul Mogoșoaia va funcționa un Atelier de desene pe tema „Save Energy”, iar copiii vor avea ocazia să ilustreze diferite moduri de a economisi energia. Lucrările vor fi expuse într-o zonă special amenajată a parcului, pentru a fi admirate de vizitatori, fiind difuzate și în mediul online. Tot aici, cei mici vor descoperi tainele diferitelor meserii în Atelierul meșteșugăresc.

De asemenea, va fi un spațiu special dedicat animalelor fără stăpân, amenajat în colaborare cu Biroul Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov. Acțiunile de promovare a creșterii animalelor de companie și a adopției celor din adăpostul public au ca scop prevenirea abandonării lor și responsabilizarea copiilor în acest sens.

În cadrul ediției din acest an a evenimentului „Săptămâna Europeană a Mobilității”, TPBI lansează și două campanii pentru încurajarea economisirii eficiente a energiei. Pe ecranele din interiorul mijloacelor de transport în comun vor rula imagini care vor atrage atenția asupra importanței economisirii energiei, impactul pozitiv pe care îl poate avea acest fapt asupra mediului și alegerea modalităților de transport sustenabile. Totodată, TPBI va difuza pe platformele de social media nouă soluții de economisire a energiei, urmând ca a zecea soluție să fie aleasă dintre cele propuse de public în secțiunea de comentarii, și apoi publicată pe platforma online.

La rândul ei, Primăria Municipiului București se înscrie la „Săptămâna Europeană a Mobilității” – 2023 cu două măsuri permanente, care sunt deja aplicate în transportul public de călători.

Mai puțin combustibil (Less is more)

Prin această măsură, operatorii de transport sunt încurajați să facă economie de energie, prin Contractul de delegare a serviciului public de călători din regiunea București-Ilfov. Prin prevederile introduse la Planul de eficientizare, orice operator care economisește carburant (motorină) minimum 2% beneficiază, pe lângă economia făcută, de un bonus calculat în funcție de volumul de carburant al fiecărui operator. Astfel, operatorii STB SA, STV SA și Ecotrans STCM SRL beneficiază de un bonus de până la 15% din valoarea economiei pe kilometrul efectuat. Pentru Regio Serv Transport SRL, Planul de eficientizare se stabilește începând cu anul al doilea de contract și va face obiectul unui act adițional.

Electro-economisire (Electro-saving)

Prin modernizarea flotei de tramvaie, consumul de energie electrică pe kilometru și călătorie a scăzut foarte mult în urma înlocuirii tramvaielor de tip V3A cu tramvaie Astra Imperio. În cazul liniilor unde flota a fost înlocuită (pe liniile 41, 25/32, 1 și 10) consumul energetic specific poate scădea cu până la 50%.

TPBI urmărește extinderea măsurii de economisire a energiei consumate în transportul public de călători prin achiziționarea de noi vehicule pentru modernizarea flotei de troleibuze, dar și a celei de autobuze, prin înlocuirea vehiculelor cu motor diesel cu autobuze electrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.