Acasă Externe Agenda Europeana Agendă plină a reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Agendă plină a reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

 170292 – 23102023 – Consiliul Afaceri Externe, la care participă șefii diplomațiilor din UE, începe luni, la Luxemburg și va fi prezidat de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Consiliul va discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, axându-se pe angajamentele în materie de securitate și au loc în continuarea reuniunii informale a CAE de la Kiev (2 octombrie 2023), precum și în pregătirea Consiliului European din 26-27 octombrie 2023. Miniștrii vor aborda, cu precădere, evoluțiile recente din Ucraina și angajamentele de securitate ale UE pentru Ucraina pe termen lung.

De asemenea, va avea loc un schimb de opinii legat de evoluția situației din Armenia și Azerbaidjan, care va viza agrearea unei abordări comune a UE cu privire la măsurile de sprijin pentru Armenia în actualul context, concomitent cu continuarea acțiunilor de mediere și facilitare, de către UE, a dialogului între părți, în scopul sprijinirii procesului de pace dintre Armenia și Azerbaidjan.

Miniștrii vor dezbate cu privire la situația din Israel și din regiune, în urma atacurilor teroriste brutale și fără discriminare comise de Hamas în Israel și a evenimentelor petrecute în Gaza, în continuarea reuniunii extraordinare a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE (10 octombrie) și a Consiliului European (17 octombrie). Discuțiile vizează continuarea coordonării UE, în linie cu poziția comună convenită de liderii europeni cu ocazia reuniunii extraordinare a acestora din 17 octombrie privind angajamentul UE în Orientul Mijlociu. De asemenea, miniștrii vor aborda și impactul situației din Israel asupra dinamicii regionale.

În final, Consiliul va fi informat cu privire la afacerile curente. Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, se va referi la vizita sa în China, la 12-14 octombrie 2023, la Dialogul Belgrad-Priștina, precum și la regiunea Sahel.

La sfârșitul reuniunii formale a Consiliului Afaceri Externe, miniștrii UE vor participa la cea de a 19-a reuniune ministerială UE-Asia Centrală cu Kazahstan, Republica Kârgâză, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

România va fi reprezentată la CAE de ministrul Luminița Odobescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.