Acasă Politic Ucraina, Belarus și Orientul Mijlociu, principalele puncte de discuție de la CAE

Ucraina, Belarus și Orientul Mijlociu, principalele puncte de discuție de la CAE

DISTRIBUIȚI

 171573 – 18032024 – Consiliul Afaceri Externe, prezidat de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Securitate Josep Borrell, începe în această dimineață la Bruxelles, având pe agendă un schimb informal de opinii (prin videoconferință) cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken.

Tot prin videoconferință, miniștrii de externe ai statelor membre UE vor discuta cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

O altă temă de discuții vizează cele mai recente evoluții din Belarus, în special deteriorarea situației drepturilor omului și sprijinul continuu oferit de regimul belarus războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Miniștrii de externe ai UE vor discuta despre situația din Orientul Mijlociu, inclusiv despre evoluțiile de pe teren și din regiune. Dezbaterile privind criza din Orientul Mijlociu se vor concentra pe aspectele cele mai stringente, respectiv situația umanitară extrem de dificilă din Fâșia Gaza și necesitatea eliberării tuturor ostaticilor aflați în captivitatea Hamas. În context, va fi abordată și situația de securitate din Marea Roșie, inclusiv din perspectiva activității operațiunii UE de protejare a libertății de navigație și a traficului maritim din această regiune (EUNAVFOR ASPIDES).

Consiliul Afaceri Externe va discuta despre probleme curente și evoluţiile în relaţiile externe.

România va fi reprezentată de ministrul Luminița Odobescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.