Acasă Economie ANAF turează motoarele

ANAF turează motoarele

Urmează reverificarea în regim de urgență a aproape jumătate din veniturile lunare ale marilor contribuabili

DISTRIBUIȚI

 170264 – 19102023 – Pentru eficientizarea colectării taxelor la bugetul național, Ministerul Finanţelor a decis o serie de măsuri de descentralizare, aplicate de Direcţia de Mari Contribuabili din cadrul ANAF. În urma acestor operațiuni, se mizează pe reverificarea în regim de urgență a aproape jumătate din veniturile lunare ale marilor contribuabili din economie.

În prezent, potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, Marcel Boloş, România are 3.373 de mari contribuabili, care contribuie cu 15 miliarde lei lunar la bugetul de stat, însă există nemulțumiri legate de colectarea resurselor datorate de aceștia statului. În consecință, s-a decis ca ANAF să dinamizeze activitățile de control.

În paralel, Ministerul de Finanţe are în vedere îmbunătățirea activității de management a riscurilor, astfel încât inspecţiile fiscale să nu mai fie efectuate fără rezultate concrete, ci să existe o concentrare mai eficientă asupra corelării între inspecţia fiscală şi indicatorii de risc.

Tot în scopul redimensionării cheltuielilor publice, MF va derula și o a treia direcție de restructurare, care se referă la intensificarea intervențiilor ANAF în ceea ce privește activitățile generatoare de mari averi ale persoanelor fizice. La acest capitol, se vor urmări eficiența și consolidarea capacității instituţionale a ANAF, prin operaționalizarea segmentului de digitalizare, inclusiv prin procedurile legate de emiterea facturii electronice, a sigiliului electronic al mărfurilor şi utilizarea informaţiilor din casele de marcaj fiscale.

Ministrul Marcel Boloş are în vedere și emiterea unui proiect de lege complementar cu măsurile de combatere a evaziunii fiscale, care vizează lămurirea unor aspecte referitoare la instrumentarea cazurilor complexe de evaziune, scopul urmărit fiind înăsprirea sancțiunilor aplicate în aceste situații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.