Acasă Externe Agenda Europeana Balcanii de Vest – progrese, dar cooperarea trebuie consolidată

Balcanii de Vest – progrese, dar cooperarea trebuie consolidată

DISTRIBUIȚI

170345 – 27102023 – Miniștrii internelor și justiției din Spania, reprezentând președinția Consiliului Uniunii Europene, împreună cu comisarii europeni pentru afaceri interne și justiție, reprezentând Comisia Europeană, s-au reunit în perioada 26-27 octombrie 2023 la Skopje cu omologii lor din Balcanii de Vest în cadrul Forumului ministerial anual UE-Balcanii de Vest privind justiția și afacerile interne. La reuniune au participat, de asemenea, reprezentanți ai viitoarelor președinții, belgiană și ungară, ale Consiliului UE.

Discuțiile au vizat combaterea terorismului și prevenirea și combaterea extremismului violent, participanții salutând rezultatele acțiunilor comun de combatere a terorismului în Balcanii de Vest în ultimii cinci ani. Având în vedere amenințările emergente, cum ar fi extremismul violent de dreapta, conținutul extremist violent care se răspândește online și posibilele atacuri asupra infrastructurilor critice, miniștrii au abordat problema întoarcerii luptătorilor teroriști străini din perspectiva urmăririi penale, a reabilitării și a reintegrării. De asemenea, UE și Balcanii de Vest au reconfirmat hotărârea de a eradica traficul cu arme de calibru mic și armament ușor și proliferarea acestora și au reamintit acordul la care s-a ajuns în luna mai 2023 privind prelungirea după 2024 a foii de parcurs pentru un control cuprinzător al armelor de calibru mic și al armamentului ușor în Balcanii de Vest.

În cadrul discuțiilor privind combaterea impactului drogurilor asupra societăților a fost remarcată creșterea constantă a cantităților de droguri ilicite confiscate în Europa, concluzionându-se că fenomenul necesită o abordare multidisciplinară, inclusiv prin Europol și Platformei EMPACT.

Reprezentanții Balcanilor de Vest au recunoscut necesitatea de a institui și de a operaționaliza rapid observatoare naționale pentru droguri și sisteme naționale de alertă timpurie și cooperarea cu Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA, viitoarea Agenție a UE privind Drogurile).

În domeniul politicilor de migrație, azil și de gestionare a frontierelor, s-a remarcat că, deși ruta este încă foarte activă, presiunea globală exercitată de migrație pe ruta Balcanilor de Vest a scăzut în 2023 comparativ cu 2022 ca urmare a alinierii la politica UE.

UE a reafirmat necesitatea negocierii și încheierii unor acorduri privind statutul Frontexului cu Serbia, precum și cu Bosnia și Herțegovina și a cerut un grad mai mare de aliniere a politicilor în materie de vize pentru a preveni abuzul, precum și abținerea de la adoptarea unor sisteme de acordare a cetățeniei pentru investitori sau a altor sisteme de dobândire rapidă a cetățeniei care ar permite eludarea procedurilor UE de acordare a vizelor de scurtă ședere prin dobândirea cetățeniei.

Miniștrii au subliniat că este important să fie îmbunătățită înregistrarea migranților și să fie consolidate sistemele de azil și de primire din Balcanii de Vest în conformitate cu standardele UE și, în acest scop, să se continue colaborarea cu Agenția UE pentru Azil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.