Acasă Externe Agenda Europeana Bani europeni pentru culoarele de solidaritate UE

Bani europeni pentru culoarele de solidaritate UE

DISTRIBUIȚI

170346 – 27102023 – Comisia salută semnarea a trei acorduri de grant în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – Transporturi, în valoare de aproape 45 de milioane EUR.

Legăturile de transport dintre Republica Moldova și România de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T) vor fi îmbunătățite grație unor granturi în valoare de 45 milioane de euro care vor fi alocate  prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei-Transporturi pentru punctele rutiere de trecere a frontierei Ungheni, Albița-Leușeni și Reni-Giurgiulești-Galați.

Cele trei proiecte vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina – rutele care sunt utilizate, de la blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, pentru a transporta mărfurile exportate și importate de Ucraina și de Republica Moldova.

”Este important ca aceste proiecte să fie implementate rapid, deoarece ele vor apropia și mai mult Republica Moldova, țară candidată, de Uniunea Europeană, oferind cetățenilor și întreprinderilor sale un acces mai ușor și mai rapid la piața noastră internă, a menționat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

Pe partea română vor fi modernizați 18 km de drum, pentru a îmbunătăți serviciile vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni. Republica Moldova va construi un nou drum de acces și un nou punct de trecere a frontierei. Infrastructura existentă de ambele părți ale punctului de trecere a frontierei Albița-Leușeni va fi modernizată pentru a îmbunătăți gestionarea fluxurilor de trafic. Proiectul final va extinde spațiile de parcare din Giurgiulești și va achiziționa echipamente necesare controlului vamal.

Legăturile de transport dintre UE și Republica Moldova au fost discutate în cursul reuniunii de ieri dintre comisarul Vălean și prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

În plus, tocmai ce a fost lansată o nouă cerere de propuneri în cadrul MIE – Transporturi, care va pune la dispoziție peste 7 miliarde euro pentru proiecte de infrastructură feroviară, rutieră, pe căi navigabile interioare și în porturi maritime sau interioare. Pentru prima dată, entitățile din Republica Moldova se pot înscrie direct pentru a solicita finanțare din partea UE în cadrul acestei cereri de propuneri, în urma semnării Acordului de asociere MIE la începutul acestui an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.