Acasă Economie Bani pentru plata salariilor minerilor

Bani pentru plata salariilor minerilor

DISTRIBUIȚI

 170106 – 03102023 – În urma analizei riscurilor legate de închiderea unităților miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, Guvernul a ajuns la concluzia că reprezintă un pericol actual pentru regiune și că sunt necesare măsuri tehnico-organizatorice de siguranță în vederea diminuării şi eliminării riscurilor de autoaprindere, emanațiilor de gaz şi inundațiilor. Cele mai importante pericole actuale în cazul minelor Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan sunt cele de autoaprindere a cărbunelui și emanațiile de gaze, în acest sens fiind necesară securizarea imediată a zonei. Ca primă urgență, în cazul celor patru exploatări miniere este necesară punerea în siguranță a zăcământului prin eliminarea cărbunelui care constituie riscuri şi lucrări speciale în zonele în care trebuie eliminate riscurile la autoaprindere, în paralel cu lucrările miniere de închidere efectivă (construcții de izolare și închidere, recuperări de utilaje și echipamente din zonele care se închid) şi lucrările speciale de punere în siguranță pentru instrumentare, în zonele în care trebuie eliminate riscurile de autoaprindere.

Din aceste motive, într-o ședință extraordinară, Guvernul a alocat 50 de milioane de lei pentru eliminarea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional, scoaterea treptată din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă și închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru carierele şi minele ce urmează să fie incluse în programul de închidere.

În contextul intrării în faliment a Complexului Energetic Hunedoara SA și a preluării urgente a activelor funcționale energetice a acesteia de către Complexul Energetic Valea Jiului SA, se impune reglementarea de urgență a unui cadru legislativ primar de finanțare, sub forma unui ajutor de stat, a activității miniere de punere în siguranță a minelor și neutralizarea cărbunelui din exploatările miniere rămase, de natură a nu afecta procesul mai amplu și complex de închidere a minelor. De asemenea, peste 2.000 de angajați își vor înceta contractele de muncă. Complexul Energetic Valea Jiului SA are nevoie să angajeze personal calificat și cu experiență pentru a gestiona activitatea de punere în siguranță a minelor și neutralizarea a resurselor energetice utile, sens în care trebuie să ia măsuri urgente de angajare de personal calificat care să poată desfășura respectiva activitate. În acest sens, societatea are nevoie de un ajutor de stat prin care să finanțeze salariile și alte costuri de personal al minerilor și personalului auxiliar care va continua activitatea de închidere de mine.

Cele 50 de milioane de lei aprobate de Guvern vor ajunge la cei aproximativ 2.000 de salariați și vor fi acordați din Fondul de rezervă al executivului, urmând să fie recuperați de la Uniunea Europeană.

Ajutorul de stat pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan va fi tratat ca parte a Planului de ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în baza Deciziei Consiliului Uniunii Europene din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive (2010/787/UE). În contextul în care România și-a asumat prin OUG nr. 108/2022 un program de închidere a minelor, dar și activități specifice de închidere și punere în siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.