Acasă Cultura/Media Cetatea Histria – cel mai vechi oraș atestat pe teritoriul României –...

Cetatea Histria – cel mai vechi oraș atestat pe teritoriul României – va fi putea fi restaurată

DISTRIBUIȚI

170319 – 25102023 – Camera Deputaților a adoptat cu 212 voturi pentru, proiectul de lege care deblochează lucrările de reabilitare și restaurare a Cetății Histria. Modificarea legislativă prevede că în rezervațiile naturale vor fi interzise orice activități umane, dar cu unele excepții, printre ele numărându-se cele de reabilitare, promovare, punere în valoare a siturilor arheologice. Astfel, se va modifica și completa Ordonanța de Urgență 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aliniat care până acum nu permitea niciun fel de intervenție de restaurare a Cetății Histria.

Noile reglementări sprijină și dau posibilitatea autorităților locale să acceseze fonduri pentru reabilitarea și promovarea patrimoniului arheologic din Dobrogea, aflat în zone strict protejate.

Restaurarea Cetății Histria a fost blocată mulți ani din cauza faptului că zona Istria-Sinoie este strict protejată și face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Modificarea legislativă vizează strict restaurarea Cetății Histria, alte activități rămân în continuare interzise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.