Acasă Social Exercițiu de răspuns la o situație de criză găzduit la Palatul Victoria

Exercițiu de răspuns la o situație de criză găzduit la Palatul Victoria

DISTRIBUIȚI

170318 – 25102023 – Cancelaria Prim-Ministrului (CPM) și Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), alături de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, organizează la Palatul Victoria, în zilele de 24 și 25 octombrie 2023, sesiunea de instruire și exercițiu de tip Table-Top din cadrul proiectului „Creșterea capacității analitice și administrative de implementare a dimensiunii rezilienței în funcționarea instituțiilor publice centrale (REZILIENT)”.

Astfel, la primul exercițiu TTX, găzduit la Palatul Victoria, au participat un număr de aproximativ 60 de funcționari și demnitari de la nivelul Instituțiilor Prefectului din 10 județe și 20 de la nivelul aparatului administrativ central.

”Degradarea situației de securitate din regiune și războiul din Ucraina au scos și mai mult în evidență importanța pregătirii pentru răspuns la situațiile de criză. Putem face față acestor provocări prin pregătirea permanentă și serioasă a angajaților din administrația publică centrală și locală. Exerciții de acest timp reprezintă bune practici pentru depășirea oricăror provocări”, a afirmat consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Ruxandra Ivan.

Sesiunea de formare a vizat pregătirea personalului din administrație pentru identificarea riscurilor și soluțiilor rapide pentru gestionarea situațiilor de criză.

”Activitățile de formare în cadrul acestui proiect vin ca o completare a activităților de analiză, evaluare și cercetare cu privire la nevoia de implementare a dimensiunii rezilienței ca dimensiune care să transcendă toate instituțiile de la nivelul aparatului administrativ central”, a declarat directorul în cadrul Departamentului Cercetare și Pregătire al E-ARC, Jeni Cîmpineanu.

În timpul sesiunii, reprezentanții instituțiilor din teritoriu au rezolvat exerciții de tip Table-Top în domeniul rezilienței, care au vizat consolidarea nivelului de reziliență a autorităţilor centrale la crize complexe și evenimente cu potențial disruptiv semnificativ, având ca reper cerințele de reziliența definite de NATO: continuarea guvernării, comunicații, energie, resursa de apă și mâncare, sistemul de transport, mișcările de masă ale unor populații și gestionarea incidentelor cu victime multiple. Scenariile elaborate au urmărit rezolvarea de crize complexe cu implicații în diferite domenii, amplificate prin dezinformare și atacuri cibernetice cu ținte multiple.

Cel de-al doilea exercițiu de tip TTX va avea loc în perioada 16-17 noiembrie a.c. și va fi organizat în municipiul Iași.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.