Acasă Cultura/Media România transmite lumii un mesaj de pace

România transmite lumii un mesaj de pace

DISTRIBUIȚI

 167317 – 25102023 – Tapiseria „Îngeri și avioane”, semnată de artistul Mircea Cantor, prima donație românească de artă expusă permanent în holul principal al UNESCO, a fost inaugurată în prezența șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a reprezentanților MAE și UNESCO, a membrilor cercurilor cultural-artistice franceze și ai comunității românești din Franța.

Invitat special al ceremoniei de inaugurare a fost artistul plastic Mircea Cantor.

România a făcut această donație către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în contextul marcării a 65 de ani de la aderarea țării noastre la această emblematică organizație.

Tapiseria „Îngeri și avioane”, având la bază tehnicile tradiționale de realizare a scoarței, element înscris în Lista Patrimoniul Imaterial al UNESCO din 2016, va fi expusă alături de opere emblematice ale artei contemporane mondiale, precum „Căderea lui Icar” a lui Pablo Picasso sau „Omul care merge” al lui Alberto Giacometti.

„Donația României pentru UNESCO este semn al aprecierii și recunoașterii rolului acestei puternice organizații în promovarea înțelegerii, cooperării și în păstrarea valorilor umanității. Reafirm angajamentul țării noastre față de valorile și obiectivele acestei organizații, precum și disponibilitatea noastră de a continua să lucrăm îndeaproape. Împreună promovăm multilateralismul și contribuim la construirea unui viitor sustenabil pentru generațiile viitoare”, a afirmat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Secretarul de Stat în MAE, Janina Sitaru, a menționat că donația este ”expresie a atașamentului României față de valorile multilateralismului, concretizată inclusiv în creșterea profilului său în cadrul UNESCO”. La rândul său, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar Simona-Mirela Miculescu, a afirmat că opera de artă românească expusă la sediul organizației ”va vorbi lumii despre pace, dar și despre simbioza artei moderne cu cea tradițională”.

În intervenția sa, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a mulțumit României și a remarcat că opera de artă românească reprezintă ”angajamentul comun al UNESCO și al României de a susține creația artistică și de a păstra valorile tradiționale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.