Acasă Cultura/Media „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” pe lista patrimoniului imaterial UNESCO

„Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” pe lista patrimoniului imaterial UNESCO

DISTRIBUIȚI

 170735 – 07122023 – Lista patrimoniului imaterial UNESCO din România cuprinde, începând de marți, un al zecelea element pe lângă cele existente: „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” a devenit parte a patrimoniului imaterial mondial, în urma deciziei Comitetului Interguvernamental al Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Dosarul este unul multinațional, demersurile fiind susținute de România alături de alte state din Europa, sub coordonarea Ministerului Culturii și Sportului din Spania, în colaborare cu instituțiile omoloage din Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și România.

Contribuția României la acest dosar a fost coordonată de Ioana Baskerville și realizată prin colaborarea între experți din Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii și specialiști de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (în special din cadrul Agenției Națională a Zonei Montane) și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cercetarea de teren, care a demonstrat existența, în prezent, a rutelor active de transhumanță în diverse zone din țara noastră, a fost realizată de dr. Lucian David, cercetător principal grad II la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române din București și conf. univ. dr. Iulian Vlad de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Au oferit informații și au susținut acest demers asociații de crescători de ovine din țara noastră: Federația Oierilor de Munte din România, Asociația Crescătorilor de Ovine „Corbii de Piatră” din județul Argeș, ș.a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.