Acasă Politic Discuţii pentru un coridor de transport pe ruta Constanţa – Varna –...

Discuţii pentru un coridor de transport pe ruta Constanţa – Varna – Salonic

DISTRIBUIȚI

 170165 – 09102023 – Premierul Marcel Ciolacu participă luni, 9 octombrie, la Reuniunea trilaterală România – Bulgaria – Grecia, care are loc la Varna (Bulgaria) și unde va discuta cu omologii săi din Bulgaria, Nikolai Denkov, și din Grecia, Kyriakos Mitsotakis.

Potrivit unor informații publicate de presa bulgară, au fost adresate invitații și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Întâlnirea de la Varna, convenită încă din luna august, se va concentra pe conectivitatea regională, mai precis pe proiectul unui coridor de la Salonic, prin Kavala, Alexandroupolis, Burgas și Varna până la Constanța, cu o posibilă extindere în Moldova. Ideea este de a construi o infrastructură modernă de transport, comunicații și energie pe această rută care să dinamizeze legăturile economice și politice dintre țările incluse în acesta.

De asemenea, în marja reuniunii vor avea loc și întâlniri în format bilateral cu prim-miniștri celor două țări. Membrii delegației guvernamentale române care îl însoțesc pe premieri vor participa la întâlnirile de lucru pe teme de securitate regională, cooperarea în domeniul energiei și al transportului, programate în cadrul evenimentului de la Varna.

Trilaterala RO – BG – GR a fost lansată în 1995, printr-o întâlnire la nivel de miniştri de externe, la Ioannina (Grecia). Acest tip de cooperare a funcţionat cu precădere la nivelul şefilor de stat sau de guvern.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.