Acasă Politic Marcel Ciolacu: Prioritatea noastră este să ne protejăm cetățenii și împreună cu...

Marcel Ciolacu: Prioritatea noastră este să ne protejăm cetățenii și împreună cu guvernele din Tel Aviv și Kiev, lucrăm non-stop pentru a-i ajuta pe românii de acolo

DISTRIBUIȚI

  170284 – 20102023 – ”Facem cu o zi întârziere ședința de guvern săptămâna aceasta pentru că am fost împreună cu mai mulți colegi în cele două zone de război, în Israel și Ucraina, unde avem comunități românești importante, mai exact, peste 500.000 de persoane, atât în Israel, cât și în Ucraina. Prioritatea noastră este să ne protejăm cetățenii și împreună cu guvernele din Tel Aviv și Kiev, lucrăm non-stop pentru a-i ajuta pe românii de acolo. Guvernul României nu va lăsa vreodată pe cineva în urmă. Vreau să fac o referire specială la situația din Israel. I-am spus premierului Netanyahu că România condamnă ferm atacurile teroriste ale Hamas, soldate cu mii de victime. În același timp, România nu poate asista fără reacție la drama a sute de mii de oameni nevinovați din Fâșia Gaza, care riscă să moară de foame, sete și frig. Așadar, ieri am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență și am decis să acordăm un ajutor pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza. Ajutorul constă în produse alimentare, apă, haine, pături și încălțăminte, pe care Ministerul Apărării le va transporta urgent acolo, pe cale aeriană.

Revenind la problemele interne, este esențial că pachetul de măsuri fiscal-bugetare a trecut de Curtea Constituțională și se poate aplica. Acum trebuie să programăm urgent întâlniri cu patronatele și sindicatele ca să stabilim împreună cuantumul necesar creșterii salariului minim din construcție și agricultură, astfel încât prin plata CASS, nimeni să nu piardă vreun leu la salariu. Mai mult, din punctul meu de vedere, ar fi o abordare total neserioasă ca să venim cu alte modificări la Codul Fiscal după această lege de asumare. Consider că prioritatea Guvernului și a Parlamentului este de a închide jalonul din cererea de plată numărul patru, reforma fiscală, care va avea aplicare în anul 2025. Este total neserios să venim cu alte modificări când abia acum, legea de asumare a plecat către promulgare. Aștept, după promulgare, propunerile de reorganizare de la toate ministerele din Guvernul României, agențiile și companiile, având cadrul legal pentru a se face acest lucru.

Altă veste bună este că reforma pensiilor speciale a fost promulgată. Este cel mai greu și mai important jalon din PNRR îndeplinit în acest an, de care depinde încasarea a încă 3 miliarde de euro. Acum putem merge mai departe și avem nevoie vitală de bani europeni. De exemplu, doar domnul ministru Grindeanu ne solicită și va primi astăzi 800 de milioane de lei din Fondul de rezervă ca să continue investițiile din domeniul transporturilor. De aceea, este important să atragem și alte finanțări externe pentru construcția de autostrăzi. Aprobăm un memorandum pentru negocierea contractului de finanțare dintre România şi Banca Europeană de Investiții, în valoare de 200 de milioane de euro. Banii vor susține proiectul autostrăzii A3 Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea.

Astăzi, acordăm Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene 500 de milioane de lei ca să acopere cofinanțarea statului pe cele mai importante programe de investiții. Cu ajutorul acestor fonduri, dăm drumul rapid la plăți europene de peste jumătate de miliard de euro. Astfel, suntem în grafic să depășim 90% la absorbția pe exercițiu financiar ce se încheie în acest an.

Avem astăzi mai multe decizii importante în domeniul sănătății. Domnul ministru, după ședința de Guvern, va detalia aceste decizii la un briefing cu presa. Aprobăm două strategii naționale. Cea de sănătate publică și cea de luptă împotriva infecțiilor nosocomiale. Alocăm și sumele promise pentru a rezolva problema medicamentelor din farmacii, inclusiv cele 200 de milioane de lei pentru cheltuielile solicitate de spitale. În plus, corectăm o situație legată de medicii rezidenți care asigură gărzi. Completăm cadrul legal în vigoare, astfel încât să acordăm și rezidenților indemnizaţii în funcţie de numărul de gărzi efectuate.

În domeniul învățământului clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională acordată personalului didactic și a celui auxiliar. Este o promisiune făcută vara trecută sindicatelor, împreună cu doamna ministru, pe care acum o îndeplinim, mai ales că primele sunt plătite integral din bani europeni. Tot azi, validăm şi lista celor 450 de şcoli din programul-pilot de acordare a unei mese calde pe zi pentru preşcolari şi elevi.

Mă bucur că România îşi propune proiecte mari și în domeniul sportului. Este vorba de intenția de a organiza ediția din 2026 a Campionatului European de Handbal Feminin la Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea. Susţin total această propunere. Sportul românesc are nevoie de competiţii majore, desfăşurate la noi în ţară, fiindcă asemenea momente atrag în mod natural copiii către sport, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.