Acasă Social Omenirea nu este pregătită pentru următoarea pandemie, avertizează o organizație de monitorizare

Omenirea nu este pregătită pentru următoarea pandemie, avertizează o organizație de monitorizare

DISTRIBUIȚI

 170369 – 30102023 – Omenirea rămâne nepregătită pentru o posibilă nouă criză de sănătate sau pandemie, potrivit unei analize publicate luni de o organizaţie de monitorizare globală, informează DPA.

Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB), care evaluează stadiul pregătirii la nivel mondial pentru pandemii şi alte urgenţe sanitare, a avertizat în raportul său că abilitatea omenirii de a face faţă unei potenţiale noi ameninţări pandemice rămâne inadecvată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială au creat GPMB în 2018 ca reacţie la epidemia mortală de Ebola din Africa de Vest. Această organizaţie are scopul de a analiza pregătirile efectuate la nivel mondial şi de a formula recomandări.

Anumite progrese au fost realizate după declanşarea pandemiei de COVID-19, notează raportul, dar unele ţări şi-au redus pregătirile ce vizau o reacţie rapidă la crize similare, în timp ce puţine progrese au fost înregistrate în alte state.

Organizaţia a formulat mai multe sugestii pentru a îmbunătăţi pregătirea la nivel global pentru situaţii de criză. Ţările trebuie să îşi consolideze monitorizarea pentru a putea să detecteze noile boli într-un stadiu incipient, afirmă raportul. Colectarea de date şi capacitatea analitică trebuie, de asemenea, să fie îmbunătăţite.

Ţările sărace au nevoie de sprijin financiar şi de reeşalonarea datoriilor pentru a putea să asigure resurse în acest sens. Un fond planificat de 10 miliarde de dolari pentru prevenirea şi pregătirea pentru pandemie trebuie să fie finanţat de urgenţă, notează GPMB.

Cercetările medicale şi dezvoltarea de noi medicamente nu trebuie să fie concentrate doar în câteva ţări, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19. Societatea civilă trebuie să fie implicată mai mult în toate pregătirile. Copreşedinta GPMB, Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta preşedintă a Croaţiei, a spus că lipsa de încredere între ţări şi între cetăţeni şi autorităţi face să devină dificilă o bună pregătire pentru pandemie.

„Facem apel la lideri să treacă peste aceste diviziuni şi să construiască o nouă cale bazată pe o recunoaştere comună a faptului că siguranţa noastră viitoare depinde de
de o reformă semnificativă şi de un angajament politic la cel mai înalt nivel faţă de pregătirea pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii”, a declarat Kolinda Grabar-Kitarovic. Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.