Acasă Politic Premiul Nobel pentru Pace 2023: Activista iraniană Narges Mohammadi

Premiul Nobel pentru Pace 2023: Activista iraniană Narges Mohammadi

DISTRIBUIȚI

 170149 – 06102023 – Activista iraniană încarcerată Narges Mohammadi a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2023, pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Activista şi jurnalista Narges Mohammadi, în vârstă de 51 de ani, a fost recompensată pentru „lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran şi lupta ei pentru a promova drepturile omului şi libertatea pentru toţi”, a declarat preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, la Oslo.

Narges Mohammadi se numără printre cei mai importanţi activişti pentru drepturile omului din Iran, care a militat pentru drepturile femeilor şi abolirea pedepsei cu moartea.

În prezent, ea execută o pedeapsă de 12 ani de închisoare la penitenciarul Evin din Teheran, potrivit organizaţiei pentru drepturile omului „Front Line Defenders”, una dintre numeroasele perioade în care ea s-a aflat după gratii. Printre acuzaţiile care i se aduc se numără şi răspândirea de propagandă împotriva statului.

Narges Mohammadi este directoare adjunctă a Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului, o organizaţie neguvernamentală condusă de Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2003.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.