Acasă Social Aparare România aderă la Cross-Border Airspace

România aderă la Cross-Border Airspace

DISTRIBUIȚI

 170211 – 13102023 – Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat joi, 12 octombrie, la sesiunea Consiliului Nord Atlantic (NAC) dedicată posturii de apărare și descurajare, care a avut loc în marja Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO,  de la Bruxelles.

Oficialul român a făcut o informare cu privire la atacurile cu drone ale Federației Ruse, de noaptea trecută, asupra portului ucrainean Ismail și descoperirea pe teritoriul național, aproape de graniță, a unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact. Oficialul român a condamnat ferm atacurile periculoase și iresponsabile ale Rusiei și a transmis ca țara noastră va menține toți aliații informați cu privire la situația de securitate de la Dunăre, informează MApN.

În baza mandatului primit, secretarul de stat a evidențiat, cu privire la agenda curenta a NAC,  necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la summit-ul NATO de la Vilnius. De asemenea, a mulțumit pentru sprijinul oferit de aliați în vederea consolidării securității în regiunea Mării Negre și în special în România, inclusiv prin dislocarea rapidă în ţara noastră de forţe şi capabilități.

 Cu referire la Grupul de Luptă pentru apărare colectivă (CDBG), secretarul de stat a informat despre evoluţiile recente în operaționalizarea acestui proiect important pentru România și NATO, punctând faptul că România va continua să ofere un sprijin substanțial ca națiune-gazdă.

 În cadrul discuțiilor aliate privind evoluția misiunilor și operațiilor NATO, oficialul român a evidențiat contribuția României la eforturile de stabilizare a regiunii Balcanilor de Vest, prin participarea la operația NATO KFOR, din Kosovo, și la operația EUFOR ALTHEA, din Bosnia și Herțegovina. În context, a subliniat că România a dislocat adițional o companie în cadrul KFOR, parte a rezervei strategice la dispoziția SACEUR.

Pentru coerența măsurilor luate de NATO în regiunea Mării Negre și pe întregul flanc estic pentru a descuraja orice acțiuni ostile în domeniul aerian la adresa securității aliaților, România va adera la Inițiativa privind identificarea de soluții multinaționale pentru utilizarea de către aeronavele NATO a spațiului aerian din zonele transfrontaliere (Cross-Border Airspace/CBA).

 La sediul Alianței a fost organizată, de asemenea,  și o sesiune specială dedicată situației de securitate din Israel, cu participarea prin videoconferință a ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant. Aliații și-au exprimat solidaritatea cu Statul Israel și au condamnat, în cei mai duri termeni, atacurile teroriste ale grupării Hamas.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.