Acasă Economie Statul va menține actuala schemă de plafonare a prețurilor la energie

Statul va menține actuala schemă de plafonare a prețurilor la energie

DISTRIBUIȚI

 170236 – 17102023 – Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat în conferință de presă că actuala schemă de plafonare a prețurilor va fi păstrată și că nu va fi modificat nici mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice (MACEE). El a mai spus și statul va face mai rapid plățile către furnizorii care prefinanțează schema de plafonare.

„Văzând ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, inclusiv după situația din Orientul Mijlociu, cred că este o decizie înţeleaptă să păstrăm schema de plafonare-compensare şi să nu îi expunem pe consumatori, nici pe cei casnici, nici pe agenţii economici, unor fluctuaţii de preţ care generează lipsă de competitivitate sau nesiguranţă cu privire la posibilitatea achitării facturilor”, a spus Burduja.

Având în vedere dinamica piaţii internaţionale de gaze, nefavorabilă consumatorului, Burduja consideră că plafonarea preţurilor trebuie menținută şi a subliniat că va milita pentru menţinerea schemei.

„Noi ne dorim foarte mult menţinerea schemei de plafonare-compensare exact aşa cum este ea şi vă dădeam mai devreme un argument de ce este bine că astăzi avem o plafonare a acestor preţuri: pentru că vedem deja cum piaţa internaţională de gaze naturale a luat o dinamică nefavorabilă consumatorului. Deci, eu, ca ministru al Energiei, voi milita pentru menţinerea acestei scheme de compensare-plafonare”, a precizat ministrul.

Restanţele Ministerului Energiei către furnizori sunt în prezent de 1,251 miliarde lei, dar Burduja a precizat că se va preocupa ca furnizorii să își primească mai repede banii.

„Tot românul trebuie să ştie că diferenţa dintre preţul la factură, factura aceea care ne vine la finalul lunii, şi preţul din piaţă este suportată de companiile din furnizare. Aceste sume s-au acumulat. Furnizorii nu cumpără toată cantitatea de energie electrică sau de gaze pe piaţa spot, ei au contracte dinainte. Chiar dacă pe piaţa spot vedem scăderea preţurilor, aceste sume, compensările, vor veni în continuare la valori semnificative, pentru că sunt parte dintr-un coş pe care fiecare furnizor îl are pe baza contractelor pe care le are. E adevărat, din datele pe care le-am văzut de la ANRE, nivelul compensărilor solicitate în aceeaşi perioadă anul trecut faţă de astăzi este mult mai mic”, a explicat Burduja.

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.