Acasă Externe Agenda Europeana trUE – Adevărul gol-goluț, o nouă platformă dedicată combaterii dezinformării

trUE – Adevărul gol-goluț, o nouă platformă dedicată combaterii dezinformării

DISTRIBUIȚI

 167237 – 17102023 – Pentru consolidarea strategiei de combatere a deinformării, Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat o nouă platformă online dedicată combaterii dezinformării: trUE – Adevărul gol-goluț.

Noua platformă își propune să vină în sprijinul publicului larg cu instrumente utile pentru identificarea știrilor false și a informațiilor distribuite în mediul online cu scopul de a dezinforma.

Platforma „trUE – Adevărul gol-goluț” reunește articole, studii de caz, materiale video realizate în colaborare cu influenceri, dar și materiale didactice care pot fi folosite în timpul orelor de curs.

„65% dintre români declară că știrile sau informațiile care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false reprezintă o problemă pentru democrație în general, conform Eurobarometrului Standard 98. Ne dorim ca  trUE – Adevărul gol-goluț să ofere un set de bază de instrumente cu ajutorul căruia cât mai mulți români să poată identifica informațiile care denaturează realitatea cu privire la Uniunea Europeană și nu numai, apărute în spațiul public. Oferim resurse online gratuite dedicate combaterii dezinformării, materiale ce pot fi folosite în sălile de clasă de către profesori, informații despre mituri demontate, podcast-uri video realizate de influencerii care ne ajută să « traducem » informații uneori tehnice pe înțelesul tuturor și multe altele”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

„Verifică! Verifică încă o dată! Ești sigur că e adevărat? Abia acum poți distribui!” – este doar unul din sfaturile concrete din articolele care demistifică cele mai populare informații false. De asemenea, în platformă sunt disponibile și resurse puse la dispoziție de Comisia Europeană, precum orientări pentru profesori și modalități de încurajare a obiceiurilor „sănătoase” de utilizare a mediului online.

Conform Eurobarometrului Standard 98, mai mult de jumătate dintre români (63%) declară că deseori întâlnesc știri sau informații care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false. 61% dintre români sunt de acord că acestea sunt o problemă pentru România.

Lupta împotriva dezinformării este un efort comun, care implică toate instituțiile europene. UE conlucrează cu platformele online pentru a le încuraja să promoveze surse oficiale, să penalizeze conținutul care se dovedește fals sau înșelător și să șteargă conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor.

Această colaborare a fost reînnoită în 2022 pentru a include lecțiile învățate în urma pandemiei COVID19, cât și ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina.

Mai mult de atât, prin Regulamentul privind serviciile digitale, intrat în vigoare pe 16 noiembrie 2022, Uniunea Europeană ia măsuri clare în combaterea răspândirii dezinformării. Această nouă lege pune responsabilitatea în brațele platformelor online în ceea ce privește eradicarea conținutul dăunător, prin măsuri riguroase fără precedent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.