Acasă Politic Adunarea Parlamentară a Francofoniei a discutat despre efectele globale ale războiului din...

Adunarea Parlamentară a Francofoniei a discutat despre efectele globale ale războiului din inima Europei

DISTRIBUIȚI

 170463 – 09112023 – Deputatul Florin Alexe, membru al Delegației Parlamentului României la APF, a participat în perioada 5-7 noiembrie 2023, la Atena, la a 35-a Sesiune a Regionalei Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), la invitația Parlamentului elen, la care au participat parlamentari din 25 de parlamente din Regiunea Europa a APF.
În sesiunea de deschidere au intervenit, din partea țării gazdă, domnul Constantin Tassoulas, președintele Parlamentului elen, și domnul Georgios Gerapetritis, ministrul afacerilor externe. Domnul Bruno Fuchs, delegatul general al APF, s-a adresat parlamentarilor francofoni prin intermediul unui mesaj video.
Lucrările, prezidate de domnul Jean-Charles Luperto, delegat regional al Regiunii Europa al APF, au avut drept temă centrală „Războiul din inima Europei și impactul la nivel mondial”. Parlamentarii prezenți au abordat această temă din perspective multiple, în cadrul a trei paneluri: Consecințele războiului din Ucraina asupra Europei: criza sistemică, a migranților, energetică și economică; Democrația și războiul: provocări și puncte slabe; Perspectivele în fața unei lumi fragmentate: spre o guvernanță globală policentrică sau uni-multipolară?
În cadrul primului panel, parlamentarul român a evidențiat faptul că războiul de agresiune împotriva Ucrainei reprezintă un atac la adresa securității globale, cu consecințe semnificative asupra securității alimentare, energetice și stabilității economice, reiterând importanța rolului României în acordarea promptă de sprijin umanitar cetățenilor ucraineni, încă de la de începerea conflictului.
Din perspectiva siguranței alimentare, România condamnă atacurile continue ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre din imediata vecinătate a frontierelor României, porturi importante pentru exporturile agricole ucrainene.
În ceea ce privește migrația refugiaților din Ucraina, deputatul Florin Alexe a adus în discuție decizia imediată a țării noastre de a primi refugiați ucraineni asigurându-le cazare, acces la sistemul educațional și servicii medicale, inclusiv integrarea pe piața muncii, concomitent cu sprijinul multidimensional acordat Ucrainei și Republicii Moldova, atât timp cât va fi necesar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.