Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană a aprobat modificarea PNRR al României

Comisia Europeană a aprobat modificarea PNRR al României

DISTRIBUIȚI

  170583 – 22112023 – Comisia Europeană a acceptat modificarea PNRR al României, inclusiv a unui capitol din REPowerEU (două reforme noi și șapte investiții). Finanțarea oferită se ridică în prezent la 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde de euro -împrumuturi și 13,6 miliarde de euro – granturi), planul cuprinzând 66 de reforme și 111 investiții.

În total, România a modificat 56 de măsuri.

Modificările  au fost determinate de circumstanțe obiective care au împiedicat îndeplinirea anumitor măsuri planificate inițial, inclusiv ca urmare a inflației ridicate din 2022 și 2023 și a perturbărilor lanțului de aprovizionare cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ca urmare a actualizării din iunie 2022, au crescut granturile, de la 14,2 miliarde de euro la 12,1 miliarde de euro, ceea ce reflectă rezultatul economic al României în 2020 și 2021, comparativ mai bun decât se prevăzuse inițial.

În conformitate cu Regulamentul REPowerEU, România a cerut transferul cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit către plan, fonduri care se adaugă la alocarea pentru România sub formă de granturi din MRR și REPowerEU, precum și la împrumuturile acordate în cadrul MRR (14,9 miliarde de euro), care aduc valoarea finanțării în cadrul planului modificat la 28,5 miliarde euro.

Impuls suplimentar pentru tranziția verde

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziția verde, alocând 44,1 % (în creștere față de 41 % în planul inițial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice.

Capitolul privind REPowerEU include două noi reforme – un cadru juridic pentru folosirea terenurilor neproductive sau degradate aflate în proprietatea statului pentru producerea de energie verde și instituirea de ghișee unice pentru consilierea prosumatorilor.

Cele șapte investiții din capitolul privind REPowerEU vizează accelerarea utilizării surselor regenerabile de energie și a ritmului renovărilor vizând eficiența energetică, precum și recalificarea forței de muncă în vederea dobândirii de competențe verzi.

Consolidarea pregătirii digitale și a rezilienței sociale   

Planul revizuit al României continuă să contribuie în mod semnificativ la tranziția digitală și alocă 21,8 % (în creștere față de 20,5 % în planul inițial) pentru tranziția digitală a țării (dezvoltarea infrastructurii și digitalizarea unor sectoare precum sănătatea, serviciile publice de ocupare a forței de muncă și protecția socială, transporturile, educația, fiscalitatea, cultura, sistemul judiciar și serviciile de mediu). Capitolul privind REPowerEU cuprinde o reformă și două subinvestiții legate de digitalizarea autorităților publice, pentru optimizarea rețelei de comunicații, crearea unui centru de date și limitarea riscului de atacuri cibernetice asupra infrastructurii operatorului de sistem de transport de energie electrică.

De asemenea, a fost consolidată dimensiunea socială importantă a planului (scheme de vouchere pentru a accelera utilizarea surselor regenerabile de energie și pentru a îmbunătăți eficiența energetică a gospodăriilor, în special a celor vulnerabile, formarea pentru dobândirea de competențe în domeniul energiei verzi și accelerarea producerii de energie verde).

Consiliul European are la dispoziție patru săptămâni pentru aprobarea evaluării Comisiei și ulterior  România va primi 288 de milioane euro sub formă de prefinanțare din fondurile REPowerEU.

În cadrul MRR, România a primit pană acum 9,06 miliarde de euro (1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare în decembrie 2021 – 13% din alocarea financiară inițială, 1,9 miliarde de euro sub formă de prefinanțare în ianuarie 2022 – 13% din alocarea acordată ca împrumut, o primă plată de 2,6 miliarde de euro în octombrie 2022 și o a doua plată de 2,76 miliarde de euro în septembrie 2023).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.