Acasă Politic Să păstrăm direcția

Să păstrăm direcția

DISTRIBUIȚI

 167581 – 22112023 – Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE a trecut în revistă evoluțiile și prioritățile avute în vedere pentru perioada următoare. Prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a prezidat reuniunea, a reamintit reprezentanților instituțiilor importanța acestui obiectiv de țară, precum și faptul că la nivelul Comitetelor sectoriale ale OCDE au început evaluările.

Premierul a cerut instituțiilor să asigure resursă umană dedicată procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experții organizației.

Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat în MAE Luca Niculescu, a menționat că la nivelul acestei organizații este apreciat sprijinul premierului României și ritmul bun din instituțiile implicate în acest proces. Un element important în acest proces privește publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Documentul stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. În decembrie 2022 România a depus Memorandum-ul Inițial, o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului (transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE). Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia și a programului de lucru aferent.

Din Comitetul național pentru aderarea României la OCDE fac parte ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune pentru îndepliniriea condițiilor din Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.