Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană recomandă controale mobile în locul celor de la frontierele interne...

Comisia Europeană recomandă controale mobile în locul celor de la frontierele interne ale statelor membre

DISTRIBUIȚI

 170611 – 24112023 – După un proces de consultare oficial desfăşurat între lunile mai şi noiembrie cu statele membre care au reintrodus controale la frontiere, precum şi cu statele membre afectate de aceste controale, Comisia Europeană a recomandat, joi, Statele membre ale spaţiului Schengen reintroducerea controalelor sistematice la frontierele interne doar în situaţii excepţionale, și să folosească controalele mobile în teritoriu şi tehnologiile moderne, informează agenţia croată HINA.

Una dintre recomandările se referă la ”a limita la situaţii excepţionale folosirea controalelor sistematice la frontierele interne, dând preferinţă controalelor mobile în teritoriu şi crescând utilizarea tehnologiilor moderne. Statele membre ar trebui să limiteze impactul asupra fluidităţii traficului şi să se asigure că sunt disponibile conexiuni transfrontaliere de transport”.

Recomandările Comisiei, care acoperă opt domenii, promovează măsuri alternative de înlocuire a controalelor la frontierele interne, precum şi cooperarea întărită şi schimbul de informaţii în cazul în care sunt reintroduse controale.

Comisia Europeană aminteşte că Schengen este spaţiul fără controale la frontierele interne care stă la baza libertăţii de mişcare a peste 425 milioane de cetăţeni ai UE, împreună cu cetăţenii non-UE sau care vizitează Uniunea.

”Reintroducerea controalelor la frontiere trebuie să rămână excepţională, strict limitată în timp şi o măsură de ultimă instanţă dacă a fost constatată o ameninţarea serioasă pentru politica publică sau securitatea internă. Libertatea de mişcare a persoanelor, bunurilor şi serviciilor trebuie să fie garantată în spaţiul Schengen”, mai arată Comisia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.