Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul European adoptă Regulamentul privind Rețeaua de date privind durabilitatea agricolă

Consiliul European adoptă Regulamentul privind Rețeaua de date privind durabilitatea agricolă

DISTRIBUIȚI

 170498 – 13112023 – Astăzi, Consiliul European a dat undă verde finală Regulamentului privind Rețeaua de date privind durabilitatea agricolă (FSDN).

Scopul regulamentului nou adoptat este de a ameliora durabilitatea sistemelor alimentare ale UE printr-un proces îmbunătățit de colectare a datelor care să țină seama de datele sociale și de mediu, împreună cu datele economice deja colectate prin intermediul Rețelei de informații contabile agricole (RICA).

“Fără datele necesare, nu putem urmări progresele noastre și nu putem trage concluziile corecte. Regulamentul privind Rețeaua de date privind durabilitatea agricolă ne va permite să utilizăm în mod corespunzător datele noastre agricole, astfel încât să putem monitoriza progresele pe care le realizăm în ceea ce privește eforturile depuse în vederea atingerii obiectivelor noastre în materie de durabilitate”, Luis Planas Puchades, ministrul spaniol interimar al agriculturii, pescuitului și alimentației

RICA devine FSDN

Scopul Regulamentului FSDN nou adoptat este de a adapta Regulamentul RICA pentru a permite colectarea datelor suplimentare necesare pentru urmărirea obiectivelor politicii agricole comune (PAC) și ale Pactului verde european și ale Strategiei „De la fermă la consumator” și Strategiei privind biodiversitatea aferente acestuia.

Actuala RICA este o bază de date cuprinzând date microeconomice și contabile colectate în fiecare an, pe baza unei metodologii comune, de la un eșantion de peste 80 000 de ferme din UE, menite să fie reprezentative din punct de vedere statistic.

Regulamentul revizuit va prevedea colectarea de date sociale și de mediu, în plus față de datele deja colectate în temeiul Regulamentului RICA.

Durabilitate sporită printr-o mai bună colectare a datelor

Datorită regulamentului revizuit:

  • legăturile cu alte inițiative în materie de colectare a datelor vor fi îmbunătățite, reducând astfel sarcina administrativă
  • datele colectate vor fi utilizate pentru cercetare și elaborarea de politici, cu obiectivul general de monitorizare și îmbunătățire a eforturilor în materie de durabilitate
  • serviciile de consiliere pentru fermieri vor fi îmbunătățite și mai bine adaptate

Participarea la procesul de colectare a datelor va fi voluntară, în timp ce statele membre vor fi încurajate să dezvolte stimulente pentru ca fermierii să își partajeze datele. Noul sistem va asigura securitatea și protecția datelor fermierilor.

Pactul verde european și Strategia „De la fermă la consumator” și Strategia privind biodiversitatea aferente acestuia au introdus obiective de mediu și climatice pentru sectorul agricol, pentru a contribui la atingerea obiectivului UE de neutralitate climatică până în 2050.

Progresele înregistrate în direcția atingerii acestor obiective trebuie măsurate cu ajutorul unor date și indicatori adecvați. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a propus transformarea Regulamentului RICA în Regulamentul FSDN, plasând astfel datele climatice și de mediu în centrul eforturilor de colectare a datelor în sectorul agricol.

Primele negocieri în cadrul trilogului dintre Consiliu și Parlamentul European cu privire la această propunere au avut loc la 7 iunie 2023. Între cele două instituții s-a ajuns la un acord în cursul celui de al doilea trilog, la 29 iunie 2023.

Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.