Acasă Opinii/Analize INSCOP Research: Notorietate personalități publice

INSCOP Research: Notorietate personalități publice

DISTRIBUIȚI

 167497 – 13112023 – Conform sondajului realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în octombrie-noiembrie 2023, președintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate în rândul românilor, urmat de Gabriela Firea și Diana Şoşoacă.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research:  „Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant pentru evaluarea capacității unui lider politic de a candida în alegeri. Clasarea președintelui Klaus Iohannis pe primul loc, cu 99% dintre respondenți care declară că au auzit de președintele României nu este o surpriză. Nici plasarea pe locul al doilea a Gabrielei Firea, fostul primar general și o personalitate activă în spațiul public în ultimii douăzeci și cinci de ani nu surprinde. Pe de altă parte, faptul că 93.5% dintre respondenți declară că au auzit de Diana Șoșoacă arată capacitatea de virilizare a mesajelor ultra-radicale. O notorietatea ridicată nu înseamnă însă automat și un nivel de încredere mare. Pe de altă parte, o notorietate medie sau mică, dincolo de dezavantajul implicit, oferă și oportunitatea construirii favorabilității pe termen lung.”

Notorietate personalități publice
Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 99.2% dintre respondenți declarând că au auzit de el.  Șeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94%, Diana Șoșoacă cu 93.5%, Mircea Geoană cu 93.3% și Marcel Ciolacu cu 92.5%. 87.7% dintre cei intervievați spun că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă, 84.9% de liderul AUR George Simion și 80.7% de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu beneficiază de o notorietate de 72.9%, în timp ce Ministrul Justiției Cătălin Predoiu de 55.7%. Mai puțin de jumătate dintre respondenți (41.1%) declarau că au auzit de Elena Lasconi la momentul culegerii datelor.

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2023/11/13.11.2023-INSCOP-News.ro-Notorietate.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.