Acasă Cultura/Media Festivalul de Film Românesc de la Londra

Festivalul de Film Românesc de la Londra

DISTRIBUIȚI

 170659 – 29112023 – Istoria şi succesul său fac din Festivalul de Film Românesc de la Londra unul dintre evenimentele culturale românești importante ale anului în Marea Britanie.

Festivalul a început într-un cinematograf de artă din centrul Londrei şi a crescut constant, având în program un spectru larg de filme în limba română: succese incontestabile, producţii de ultimă oră şi retrospective. Festivalul de Film Românesc este un brand care sărbătorește 20 ani de existență. Proiecții speciale vor avea loc între 30 noiembrie – 4 decembrie 2023, la cinematograful Curzon Soho din Londra, în prezența regizorilor și actorilor români invitați.

De asemenea, filme de top din Noul Val românesc sunt prezentate pe platforma online Curzon Home Cinema (CHC, https://homecinema.curzon.com/  ) care oferă iubitorilor de film o serie de filme românești de excepție.

Noul Val al cinematografiei româneşti scoate la lumină actori şi tineri regizori remarcabili. Sprijinit şi inspirat de aceste noi talente, festivalul a devenit din ce în ce mai puternic. Totodată, festivalul a continuat să onoreze cinematografia românească clasică, familiarizând publicul cu vârfurile tradiţiei noastre. La primele ediții, tinerii regizori Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, acum premiaţi la Cannes, îşi prezentau filmele de studenţie. Filmul românesc încă nu se bucura de distribuţie în cinematografele britanice, iar interesul publicului abia începuse să se manifeste. Regizorii au rămas alături de festival în toți acești ani și încă le prezentăm filmele, acum în parteneriat cu distribuitorii britanici.

Treptat, ajutat de recunoașterea internațională acordată filmului românesc, precum şi de faptul că marile succese de la Cannes au început să fie cumpărate de case de distribuție britanice, publicul din Marea Britanie a început să fie tot mai interesat de regizorii români şi filmele lor. Filmul românesc continuă să fie tot mai apreciat de public, iar cineaștii români nu dau semne de oboseală – dimpotrivă, produc filme care primesc noi și noi recunoașteri internaționale. Reacția pozitivă a publicului de film a dus la un răspuns pe măsură al distribuitorilor din Marea Britanie. Astfel, partenerii britanici ai Festivalului, cinematografele Curzon și-au arătat interesul pe termen lung în Festival, așteptând anual prezentarea de noi producții și cineaști în cadrul RFF.

Toate filmele sunt prezentate cu subtitluri în limba engleză, în săli de cinema prestigioase. Marea majoritate a filmelor proiectate sunt premiere în Marea Britanie. Având și o componentă educațională puternică, la Festival sunt invitați specialiști români din lumea filmului – regizori, actori, scenariști, critici de film – dându-le spectatorilor din Marea Britanie șansa de a se întâlni cu unele dintre cele mai îndrăgite și respectate personalități ale cinematografiei naționale:

  • actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Horațiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Ana Ularu, Toma Cuzin, Andi Vasluianu, Bogdan Dumitrache, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Vlad Ivanov.
  • regizorii Lucian Pintilie, Corneliu Porumboiu, Dan Pița, Stere Gulea, Nae Caranfil, Dan Chișu, Radu Muntean, Bogdan George Apetri și Adrian Sitaru,
  • criticii de film și jurnaliștii Alex Leo Șerban, Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu și Mihai Fulger
  • producătorii Ada Solomon, Andrei Boncea și Dan Burlac,
  • artiștii Dan Perjovschi, Cristian Topan,
  • scriitorii Gianina Cărbunariu, Stejărel Olaru, Liviu Antonesei, Nicoleta Dabija etc.

Website oficial al evenimentului: https://rofilmfest.com/

Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.