Acasă Externe Agenda Europeana Norme revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor

Norme revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor

Reducerea ambalajelor, restricționarea anumitor tipuri și interzicerea utilizării „substanțelor chimice indestructibile”

DISTRIBUIȚI

170591 – 23112023 – Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la noile norme UE privind ambalajele, pentru combaterea creșterii constante a deșeurilor și stimularea reutilizarea și reciclarea .

Raportul a fost adoptat cu 426 voturi pentru, 125 împotrivă și 74 abțineri.

Reducerea ambalajelor, restricționarea anumitor tipuri și interzicerea utilizării „substanțelor chimice indestructibile”

Pe lângă obiectivele generale de reducere a ambalajelor propuse în regulament (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040), eurodeputații doresc să stabilească obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic (10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040).

Este vizată interzicerea vânzării pungilor din plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimente în vrac pentru a preveni risipa de alimente. Se asemenea, se propune restricționarea anumitor formate de ambalaje de unică folosință (ambalajele în miniatură ale hotelurilor pentru produsele de toaletă și folia termoretractabilă pentru valize în aeroporturi).

Se cere interzicerea utilizării așa-numitelor „substanțe chimice indestructibile” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajul care intră în contact cu alimentele.

Deputații propun clarificări cerințelor privind reutilizarea sau reumplerea ambalajelor. Distribuitorii finali de băuturi și alimente luate la pachet în sectorul serviciilor alimentare (hoteluri, restaurante și cafenele) ar trebui să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient.

Noile norme impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute derogări temporare pentru ambalajele alimentare din lemn și ceară.

Deputații doresc ca țările UE să se asigure că 90% din materialele conținute în ambalaje (plastic, lemn, metale feroase, aluminiu, sticlă, hârtie și carton) sunt colectate separat până în 2029.

Parlamentul va începe discuțiile cu guvernele UE cu privire la forma finală a legii, după ce Consiliul își va adopta poziția.

În 2018, ambalajele au generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde euro în UE. Este o sursă din ce în ce mai mare de deșeuri, totalul UE crescând de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Fiecare european a generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, cifră care se preconizează că va crește la 209 kg în 2030, fără măsuri suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.