Acasă Anchete Interne Operațiunea ”Ziua Z” continuă și după 5 ani

Operațiunea ”Ziua Z” continuă și după 5 ani

Zeci de percheziții într-o singură zi

DISTRIBUIȚI
UPDATE:  În urma celor 46 de acțiuni operative efectuate, la data de 23 noiembrie a.c., de către Poliția Română și procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Române, au fost descoperite și ridicate, pentru continuarea cercetărilor, 11 autoturisme, numeroase ceasuri și genți de lux,  peste șase kilograme de bijuterii din metal galben, monede, sume în lei, euro, dolari SUA, lire sterline și forinți, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 1 milion  de euro.

De asemenea, au fost descoperite și ridicate peste 200 de telefoane mobile, sisteme PC/laptopuri, medii de stocare, cantități de droguri de risc și mare risc, precum și de substanțe cu efecte psihoactive, grindere, cântare de mare precizie, arme albe, mai multe arme neletale, peste 200 de proiectile, documente și înscrisuri olografe, carduri bancare,  precum și alte bunuri de interes.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de  95 de persoane și măsura controlului judiciar față de alte 7.

 

170598 – 23112023 – În cadrul unei ample operațiuni, procurorii DIICOT și Poliția Română, cu sprijinul Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Române, efectuează 46 de acțiuni operative pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializată în trafic de persoane și de minori,   pornografie infantilă,  criminalitate informatică și  trafic de droguri.

La nivel național vor fi puse  în executare 199 mandate de percheziție domiciliară și 210  mandate de aducere.

Acțiunea face parte din campania „Ziua Z”, începută în 2018, de prevenirea și combatere a formelor grave de criminalitate.

Acțiunile vizează grupuri de crimă organizată care operează atât pe  teritoriu național, cât și în context transfrontalier, în al căror scop intră exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranți dar și traficul de droguri. DIICOT trage astfel și un puternic semnal de alarmă și cu privire la riscurile crescute la care sunt expuși copiii în mediul online.

Este esențială conștientizarea faptului că Internetul nu este doar o sursă de informații și oportunități, ci și un teren periculos, mai ales pentru cei mici.

Instituția atrage atenția asupta creșterii alarmante a numărului de minori care, la solicitarea unor persoane cunoscute  în mediul virtual (care le-au câștigat încrederea inducându-i în eroare că sunt de vârsta lor), s-au fotografiat și filmat în  ipostaze indecente  și au trimis  astfel de materiale unor  prădători  sexuali expunându-se unor acțiuni ulterioare de șantaj.

Această practică nu reprezintă numai o încălcare gravă a intimității, dar lasă și cicatrici emoționale adânci asupra celor afectați.

Este imperativ ca părinții și persoanele care îi au în îngrijire să fie mai vigilenți ca niciodată în supravegherea copiilor și a activităților online ale acestora.

DIICOT nu  recomandă interzicerea accesului la mijloacele de comunicare electronică, ci dialogul constant cu copiii și educarea lor cu privire la pericolele care există în mediul online, pentru conștientizarea riscurilor majore la care se expun.

În ceea ce privește traficul de persoane și de minori,  cazurile instrumentate de DIICOT au relevat că grupuri infracționale organizate având, în unele cazuri, în  structura lor și cetățeni străini, racolează persoane (inclusiv minori)  profitând  de starea  de vulnerabilitate în care acestea  deja se află.

Minorii, dar și majorii, devin victime ale traficului de persoane  în speranța unei vieți  îndestulătoare ori din dorința de apartenență la o familie, și, ajungând să creadă în false promisiuni, intră în caruselul exploatării sexuale, exploatării prin obligarea la practicarea  cerșetoriei sau prin prestarea unor   munci grele în beneficiul traficantului, de foarte multe ori măsurat în sume exorbitante.

În toate aceste situații în care familia fie nu există,  fie nu poate interveni ori  se află în postura de agresor, este necesară, sub aspect preventiv, intervenția societății (școală, instituții cu atribuții în zona protecției sociale sau religioase, vecini sau persoane din anturaj) prin denunțarea unor asemenea activități infracționale și raportarea oricărei posibile situații de trafic de persoane.

”Perchezițiile care vor fi efectuate în cursul zilei de astăzi au scopul obținerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor”, se precizează în comunicatul DIICOT.

În primele 10 luni ale acestui an, au fost întocmite 1.463 de rechizitorii și au fost încheiate 355 de acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3.423 inculpați, dintre care 1.385 în stare de arest preventiv.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.