Acasă Politic Prioritățile colaborării RO-SUA în context regional și global discutate la MAE

Prioritățile colaborării RO-SUA în context regional și global discutate la MAE

DISTRIBUIȚI

170439 – 07112023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a primit-o luni, 6 noiembrie 2023, pe ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, pentru a discuta cu privire la prioritățile în cooperarea bilaterală, în actualul context de securitate marcat de continuarea agresiunii ruse în Ucraina și de urmările atacului Hamas din 7 octombrie 2023.

Ministrul de externe român a exprimat satisfacție pentru progresele în consolidarea posturii de apărare și descurajare în  zona Mării Negre, cu sprijinul SUA și NATO, precum și necesitatea continuării actualelor eforturi, pe fondul menținerii riscurilor de securitate, amplificate de atacurile cu drone ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. A subliniat importanța continuării sprijinului consistent și multidimensional acordat Ucrainei.

În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, Luminița Odobescu a exprimat importanța continuării cooperării strânse cu SUA și partenerii regionali pentru eliberarea tuturor ostaticilor și, respectiv, evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza. A reamintit poziția principială a României referitoare la criza actuală, inclusiv în ceea ce privește necesitatea identificării de modalități de protejare a civililor din enclavă și de asigurare a unui flux continuu de ajutoare umanitare.

Ambele părți au salutat intensificarea eforturilor vizând îndeplinirea condițiilor pentru includerea României în Programul Visa Waiver.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.