Acasă Social Aparare Privind la lecțiile din Marea Baltică, Angel Tîlvăr a reamintit omologilor europeni...

Privind la lecțiile din Marea Baltică, Angel Tîlvăr a reamintit omologilor europeni importanța Mării Negre

DISTRIBUIȚI

 170512 – 15112023 – Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat marți, 14 noiembrie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles.

Principalul subiect de discuție a fost sprijinul UE pentru Ucraina, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse. A fost abordat sprijinul pe termen lung, din perspectiva adaptării instrumentelor actuale, precum Facilitatea Europeană pentru Pace, pentru a răspunde structurat cerințelor partenerului ucrainean și a reafirma determinarea UE în sprijinul acestuia.

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat importanța continuării sprijinului UE pentru Ucraina și a informat cu privire la demersurile recente întreprinse la nivel național, inclusiv în contextul declarației comune România-Ucraina, adoptate la 10 octombrie, și a reconfirmat sprijinul asumat de România, inclusiv pe palierul instruirii, prezentând, în context, o informare cu privire la deschiderea Centrului european de instruire F-16 în România, deschis inclusiv Ucrainei.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina este unul ferm și constant. Este important să rămânem focalizați pe regiunea Mării Negre și să menținem unitatea în ceea ce privește susținerea Ucrainei”, a transmis ministrul Tîlvăr.

Totodată, au fost discutate și eforturile operaționale ale UE în diferite teatre de pe glob, precum și implementarea angajamentelor asumate prin Busola Strategică privind dezvoltarea Capacității UE de dislocare rapidă (EURDC).

În marja reuniunii, miniștrii apărării au participat și la un mic dejun de lucru cu Secretarul General al NATO. Dezbaterile s-au concentrat asupra eforturilor celor două organizații pe linia rezilienței, în special în ceea ce privește protecția infrastructurii critice. Astfel, au fost evidențiate progresele realizate în operaționalizarea dialogului UE-NATO pe acest subiect.

„Evenimentele recente ce au afectat infrastructura critică subterană din Marea Baltică evidențiază, încă o dată, necesitatea unor măsuri eficace pentru consolidarea rezilienței și asigurarea securității infrastructurii critice. Aceste lecții se aplică și în Marea Neagră, unde ne confruntăm cu o creștere a cererii pe dimensiunea conectivității, infrastructurii energetice și digitale. Asigurarea rezilienței infrastructurii critice este și un element important al cooperării UE-NATO, fiind necesară consolidarea acestui dialog”, a evidențiat ministrul Tîlvăr.

Oficialul român a mai pledat și pentru aprofundarea cooperării și coordonării UE-NATO în sprijinul partenerilor, în special pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu amenințări hibride la adresa securității.

În marja reuniunii CAE, s-a reunit și Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în formatul miniștrilor apărării. În cadrul reuniunii, au fost aprobate noile priorități ale Planului de dezvoltare a capabilităților militare (CDP) și bugetul pentru anul 2024.

Oficialul român a subliniat importanța includerii lecțiilor învățate din Ucraina în procesul de dezvoltare a capabilităților militare europene și adaptarea industriei europene la noile realități de securitate. Ministrul apărării naționale a reiterat angajamentul României pentru dezvoltarea în comun cu partenerii europeni de soluții în acest domeniu și sprijinirea industriei naționale de apărare, în contextul inițiativelor Comisiei Europene în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.