Acasă Politic Protocol de cooperare în domeniul educației, cu accent pe promovarea și susținerrea...

Protocol de cooperare în domeniul educației, cu accent pe promovarea și susținerrea limbii române în Macedonia de Nord

DISTRIBUIȚI

170537 – 17112023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a efectuat miercuri, 15 noiembrie 2023, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, prilej cu care a avut o rundă de consultări politice cu ministrul afacerilor externe Bujar Osmani.

Programul vizitei a inclus și primiri la Președintele Stevo Pendarovski, la Președintele Adunării Macedoniei de Nord, Talat Xhaferi, precum și o întrevedere cu vice-prim ministrul pentru afaceri europene, Bojan Maricic.

Agenda de discuții a vizat consolidarea dialogului bilateral, prin intensificarea contactelor la nivel înalt, precum și prin aprofundarea cooperării în domenii de interes comun, precum securitatea cibernetică, combaterea corupției, afacerile interne și protecția civilă.

În cadrul întrevederilor, ministrul Luminița Odobescu a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Macedonia de Nord.

Oficialul român a salutat în mod deosebit faptul că Republica Macedonia de Nord s-a alăturat tuturor deciziilor UE privind susținerea integrității teritoriale a Ucrainei și combaterea agresiunii ruse, inclusiv prin alinierea la pozițiile din cadrul Politicii externe și de securitate comună a UE, dovedind angajamentul profund față de valorile europene.

Ministrul român al afacerilor externe a exprimat aprecierea pentru participarea militarilor din Republica Macedonia de Nord în structurile aliate de pe teritoriul României, ceea ce reprezintă o contribuție concretă la întărirea securității Flancului Estic al NATO.

Totodată, ministrul Luminița Odobescu l-a felicitat pe omologul său pentru exercitarea, în anul în curs, a mandatului Președinției în Exercițiu (PiE) a OSCE, într-un context extrem de dificil, marcat de agresiunea militară ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și de provocări fără precedent la adresa securității europene.

În cadrul vizitei, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a semnat cu omologul Bujar Osmani un Plan de Acțiune privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României și Macedoniei de Nord, care vizează aprofundarea colaborării între cele două ministere pe linia integrării europene și a apartenenței la NATO, precum și în domeniul afacerilor consulare.

De asemenea, a fost semnat Protocolul bilateral de cooperare în domeniul educației pentru perioada 2023-2027, care vizează consolidarea colaborării în acest domeniu, cu accent asupra demersurilor de promovare și susținere a limbii române în Macedonia de Nord.

În cadrul întrevederii cu vice-prim ministrul pentru afaceri europene Bojan Maricic, partea română a exprimat disponibilitatea de a împărtăși experiența României legată de procesul de aderare europeană. A evidențiat, totodată, importanța continuării și accelerării reformelor necesare pentru avansarea agendei europene a Republicii Macedonia de Nord, în special în domenii-cheie precum statul de drept și combaterea corupției.

Primirea la Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a prilejuit un schimb de vederi asupra situației de securitate din regiune și a importanței strategice a procesului de extindere a UE, cu atât mai semnificative în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

Discuția cu Președintele Adunării Macedoniei de Nord, Talat Xhaferi a evidențiat interesul pentru redinamizarea cooperării pe dimensiunea parlamentară, consecvent cu obiectivul susținerii ferme a integrării europene a Republicii Macedonia de Nord.

Cu prilejul vizitei, ministrul Luminița Odobescu a avut și o întâlnire, la sediul Ambasadei României la Skopje, cu un grup de reprezentanți ai comunității românești din Macedonia de Nord și foști studenți care au studiat în România. Cu această ocazie, a avut loc un schimb de vederi cu privire la modalitățile de promovare a limbii române în Macedonia de Nord și de sprijinire a eforturilor de păstrare și afirmare a identității culturale și lingvistice a comunității înrudite din Macedonia de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.