Acasă Externe Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu 30 de...

Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie

DISTRIBUIȚI

 170649 – 29112023 – La propunerea Guvernului, începând cu 1 decembrie, în Rep. Moldova va fi prelungită, cu 30 de zile, starea de urgență, Guvernului de la Chișinău.

În motivarea guvernului privind prelungirea stării de urgență se face trimitere la un raport al SIS referitor la incertitudinea evoluției războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și persistența riscurilor care pot afecta Republica Moldova.

De asemenea, având în vedere sezonul rece, este prezentată probabilitatea ca forțele armate ruse să-și intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, ceea ce ar afecta aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova. Starea de urgență permite Guvernului să ia măsurile necesare într-o astfel de situație.

Pe de altă parte sunt menționate implicarea factorului extern rus în tendințele de destabilizare a situației în Republica Moldova și amenințările hibride. În acest sens, este semnalată consolidarea influenței informaționale ghidate din extern cu elemente de dezinformare și se anticipează creșterea numărului de știri false, a manipulărilor și promovării mesajelor distorsionate.

Starea de urgență a fost instituită de Parlamentlul Rep. Moldova în 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.