Acasă Anchete Interne Vama dă drumul la „Pinocchio”

Vama dă drumul la „Pinocchio”

DISTRIBUIȚI

 170631 – 27112023 –  În luna decembrie, când importurile de jucării sunt în creștere, vameșii români anunță ample controale pe segmentul importurilor de jucării, pentru identificarea produsele susceptibile de contrafacere.

Potrivit Autorității Vamale Române, statisticile anilor precedenți indică faptul că o treime din mărfurile contrafăcute care tranzitează România sau sunt destinate pieței interne, sunt importate la final de an.

„Cifrele din primele zece luni ale anului sunt îngrijorătoare, și arată o triplare a bunurilor contrafăcute care au fost reținute în Vamă. Am decis ca în luna cadourilor să avem un program dedicat pe acest segment, să facem controale tematice exhaustive”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă.

Din datele centralizate de la direcțiile vamale regionale reiese că în primele zece luni ale acestui an au fost reținute un sfert de milion de jucării susceptibile de contrafacere, de trei ori mai multe comparativ cu perioada similară din 2022.

Operațiunea „Pinocchio” vizează mărfurile din toate birourile vamale de frontieră, dar verificările se vor concentra pe porțile de intrare ale mărfurilor din China și Turcia, unde au fost identificate de-a lungul timpului cele mai multe produse contrafăcute.

Chiar dacă sunt valorificate deseori la prețuri sub cele ale produselor originale, jucăriile contrafăcute au o calitate inferioară, nerespectând standardele de calitate și siguranță și punând deseori în pericol sănătatea copiilor.

Întrucât o parte din jucăriile contrafăcute intrate pe teritoriul României sunt destinate tranzitului către statele din vest, unde marjele de profit sunt mult mai mari, Autoritatea Vamală colaborează cu vămile din celelalte state europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.