Acasă Economie BERD va sprijini construirea unei linii electrice aeriene între Republica Moldova și...

BERD va sprijini construirea unei linii electrice aeriene între Republica Moldova și România. Guvernul de la Chișinău a pregătit deja terenul

DISTRIBUIȚI

 170890 – 2812202 – Împrumutul de la BERD va asigura 40% din costul total al proiectului, restul va proveni de la Banca Europeană de Investiții și de la Uniunea Europeană.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va sprijini cu un împrumut de 30,8 milioane de euro construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei electrice aeriene care va asigura legătura între municipiul Suceava și municipiul Bălți din Republica Moldova.

Comisia de Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului de la Chișinău a aprobat miercuri, 27 decembrie, avizul consultativ pentru inițierea negocierilor asupra acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”. Acest împrumut va asigura 40% din costul total al proiectului, restul va proveni de la Banca Europeană de Investiții și de la Uniunea Europeană.

Astfel, BERD va fi oferi finanțare pentru mai multe componente ale proiectului: construcția liniei electrice de transport a energiei electrice de 400 kV dintre Bălți-Suceava, construcția stației Bălți 400kV, reabilitarea rețelelor interne de transport a energiei electrice existente în Republica Moldova, consultanță de sprijin pentru implementarea proiectelor și lucrări aferente de supraveghere și proiectare.

De menționat că, în 2017, a fost lansat „Proiectul interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România Faza I”, care are drept scop finanțarea construcției Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești-Chișinău și a unei stații Back-to-Back în raionul Vulcănești.

Pentru realizarea liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești–Chișinău, proiect declarat de utilitate publică și de interes național, Guvernul de la Chișinău a aprobat deja exproprierea a 900 de terenuri, proprietate privată, și a unor terenuri proprietate publică din raioanele Taraclia, UTA Găgăuzia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și mun. Chișinău (comuna Băcioi).

Linia Vulcănești–Chișinău va crește securitatea energetică a Republicii Moldova și întărește interconectarea cu România prin extinderea interconectorului Isaccea – Vulcănești până la Chișinău. Finalizarea ei este planificată pentru a doua jumătate a anului 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.