Acasă Economie Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă...

Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură!

DISTRIBUIȚI
Branches of spruce on a blurred background of the city landscape.

 170902 – 30122023  –  „Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua și preda reciclatorilor!”, face apel Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).   

Firmele care au contracte cu unitățile administrativ-teritoriale, pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor organizează, pe parcursul lunii ianuarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscați, astfel încât aceștia să ajungă în stațiile de compostare, pentru a fi transformați în compost și anunță programul pe site-urile proprii sau prin anunțuri afișate în locuri publice.

„Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deșeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spații de parcare sau spații verzi. Mai mult decât atât, trebuie renunțat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru mașinile care sunt parcate în apropierea blocurilor. Din păcate încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări, deși ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate și să îi ducă în zonele de depozitare a deșeurilor, recuperând sacii pentru transport”, subliniază Președintele ANPM,  Laurențiu Alexandru Păștinaru, adăugând că, pentru a putea fi reciclați, brazii trebuie curățați de resturi de beteală sau de alte materiale folosite pentru prinderea globurilor.

În zonele de case, cantitatea de brazi uscați este mult mai mică, pentru că oamenii fie îi mărunțesc și îi pun la rădăcinile altor pomi, pe post de rumeguș, pentru a le proteja de boli și dăunători, fie îi taie și îi păstrează pentru foc sau grătar ori îi transformă în obiecte de decor naturale. Nici în acest caz, însă aruncarea nu trebuie făcută la întâmplare, dacă nu este refolosit materialul lemnos, ci trebuie scoși în zona din care se colectează de obicei deșeurile, având grijă să nu încurce circulația pe trotuare sau să ocupe parcările stradale.

O altă variantă, pentru predarea brazilor uscați, în vederea reciclării, o reprezintă punctele de colectare organizate de marii retaileri, unde cei care predau bradul uscat sunt recompensați cu vouchere valorice ce pot fi utilizate la cumpărături. Toate aceste campanii sunt anunțate, de asemenea, pe site-urile sau pagini de social media ale magazinelor respective.

„Cele mai fericite situații sunt cele în care brazii de Crăciun au fost în ghiveci și pot fi replantați în natură, după despodobire, pentru a produce din nou oxigen. Există însă o condiție pentru ca aceștia să supraviețuiască în natură: să fi fost îngrijiți corespunzător în perioada petrecută în casă, adică au fost udați și nu au stat aproape de o sursă de căldură. În plus, mai este important ca, înainte de replantare, brazii în ghiveci să fie lăsați câteva zile la o temperatură de tranzit, precum un balcon sau o terasă neîncălzite, pentru a se acomoda mai ușor mediului exterior și abia ulterior pot fi plantați în gropi generoase săpate în locuri ceva mai ferite de soare puternic, spre nord sau nord-est”, a explicat Președintele ANPM.

Conform statisticilor, la nivel european se taie anual peste 60 de milioane de brazi pentru Crăciun, dar numărul acestora se diminuează de la an la an, pentru că oamenii se gândesc din ce în ce mai mult la natură și aleg să investească în brazi artificiali, pe care îi pot utiliza chiar și 10-15 ani, protejând mediul înconjurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.